Hamileyken Bowling Oynanır Mı?

Hamileyken bowling oynanır mı sorusu aslında tek bir döneme göre bakılmamalıdır. Hamilelik toplamda 3 dönemden oluşur. 3’er aya bölünen bu dönemlerde annenin vücudunda çeşitli etkiler görülmektedir. Özellikle son döneminde yani hamileliğin son 3 ayında pek çok fiziksel aktivitenin yapılmaması gerekir. Anneler bu dönemde bebeğin gelişiminin daha fazla hızlanması sebebiyle yaptığı fiziksel aktivitelerini oldukça azaltmalıdır.

Hamileyken Bowling Oynamanın Faydası Var Mı?

hamileyken bowling oynamanın faydası var mı?

Hamileyken bowling oynamak, gebeliğin belli bir dönemine kadar yapılabilir. Özellikle hamileliğin ilk aylarında aşırı kilo almamak için, kas ve eklem sorunlarının görünmemesi için doktorlar fiziksel aktivite önermektedir. Bu egzersizler genelde yoga, bisiklete binme, yüzme, tempolu yürüyüş olarak önerilmektedir. Bu egzersizler genel olarak hafif fiziksel aktivite olarak geçmektedir. Bunlar günlük rutine sağlıklı bir hamilelik için eklenmelidir. Bu düşük enerjili fiziksel aktivitelerin içerisine Bowling de girmektedir. Örneğin haftada bir ya da iki kere bowlinge gitmenin pek çok faydası görülmektedir. Hamileliğin ilk dönemlerinde bowlinge gitmenin faydaları şu şekildedir;

  • Diyabet ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalık risklerine oldukça azaltır.
  • Eklemlerin üzerinde minimum stres uyguladığı için bowling yüksek ağırlıklı fiziksel aktivitelerden çok daha iyidir.
  • Bowling sadece fiziksel aktivite olarak değil aynı zamanda eğlence aktivitesi olarak da görülmektedir. Bu sebeple annenin ruh halini yükseltir ve depresyon riskini oldukça azaltır.
  • Bununla birlikte Bowling kalp atış hızını ve dayanıklılığını da artırır.
  • Doğum sonrasında yaraların iyileşmesine yarar sağlayacaktır ve zihinsel sağlığı da oldukça iyileştirebilir.

Hamilelikte Hangi Durumlarda Bowling Oynanmaz?

hamilelikte hangi durumlarda bowling oynanmaz?

Gebelikte bowling oynamak belirli durumlar çerçevesinde zararlıdır. Gebelikte bowling oynamak doktorlar tarafından sadece ilk üç ay olarak önerilmektedir. Üç aydan sonra bebek gittikçe büyümeye başlayacaktır. Vücut ise öne doğru büyüyen karın yüzünden dengeyi sağlamak için ise sırtta aşırı bir baskı oluşturacaktır. Bowling oynadığı zaman da eğilme gibi hareketler yapılacağı için sırttaki baskı artar. Hamilelikte kadınların ağırlık merkezinde kayma görülmektedir.

Bu nedenle bowling sırasında dengenin korunması oldukça zorlaşır. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde eklemlerde ve bağlarda hem alt vücut hem de üst vücutta güç kaybı olur. Bowling oynamak için ise üst vücut çok fazla kullanıldığı için anneler kendini zorlayacaktır. Bu durum da bebeğe zarar verebilir. Bağlarda ve eklemlerde aşırı uzama, gevşeme, çıkık, gerilme, burkulma gibi sorunlar olduğu zaman bowling oynanmamalıdır. Hamilelik dönemlerinde bebeğin herhangi bir sağlık sorunu varsa ve doktor tarafından çok fazla hareket edilmemesi gerektiği söylendiyse hiçbir şekilde bowling oynanmalıdır.

Hamileyken Bowling Oynamanın Zararları

hamileyken bowling oynamanın zararları

Hamileyken bowling oynamanın zararları genelde sorunlu gebelik yaşayan kadınlarda görülür. Hamileliğin ikinci döneminden itibaren çocuk doğana kadar hafif yürüyüş dışında herhangi bir aktivite yapılmaması gerekir. Bowling topu ne kadar ağır olmasa bile herhangi bir ağırlık kaldırmak karna yük bindirir. Annenin karnına yük binmesi ise çocuğun gelişimini zorlayabilir. Yani çocuğun tam olarak gelişmemiş olan vücudunda çeşitli sakatlıklara yol açabilir. Özellikle bowling oynanırken ayağın kayıp düşmesi gibi durumlar gözlemlenebilir. Annenin sert bir şekilde yere düşmesi de çocuğu oldukça kötü etkileyecektir. Bu sebeple hamileyken bowling oynamak genelde ilk dört ay için önerilmektedir. Dört ayın sonunda doktor kontrolünden sonra doktorun önerisine göre bu oyunun oynanıp oynamayacağını karar verilmelidir.

Bunlar ilgini çekebilir?

Hamileyken Bowling Oynamanın Bir Sakıncası Var Mı?

hamileyken bowling oynamanın bir sakıncası var mı

Hamileyken bowling oynamanın herhangi bir sakıncası olup olmadığı anne ve babalar tarafından merak edilir. Hamilelikte bowling oynamanın herhangi bir sakıncası olmasa da bowling oynarken annenin dikkatli olması gerekmektedir. Bowling topları sırta, eklemleri ve omuza baskı yapabilmektedir. Özellikle bu bölgelerde sorunu olan anne adayları hiçbir şekilde bowling oynamamalıdır. Bunun yanında bowling sahası kaygan olduğu için annenin düşme ihtimali yüksektir yaralanmalar ve düşmeler olmaması için çeşitli güvenlik önlemleri alınmalıdır. Annenin sırtındaki fazla baskıyı önleyebilmek adına ağır toplar yerine hafif toplar seçilmelidir.

Bununla birlikte hamilelik esnasında eklemler ve bağlar daha esnek olacaktır. Bu sebeple bowling oynamak sırtta yaralanmalara ya da zorlanmalara neden olabilmektedir. Hamilelikte küçük ve hafif topların kullanılması daha güvenli olacağı için duckpin bowlingine gidilmesi önerilmektedir. Topların daha hızlı hareket edebilmesi adına şeritler çeşitli yağlarla yumuşatılır. Bu nedenle ya bowling ayakkabısı ya da bu yağların üzerinde kaymayacak ayakkabıların kullanılması önerilir. Anne adayının eklemlerinde ağrılar görülüyorsa bowling oynamaktan vazgeçmelidir.

Oynarken anne sırtını düz tutmalı ve dizlerini bükmelidir. Bu sırttaki gerginliğin azaltılmasına yardımcı olacaktır. Bu hareket aynı zamanda fetal ve omurga dokularının yaralanmasına dönecektir. Aslında hamileyken bowling oynamak tamamen anne adayının sağlık durumuna ve bebeğin sağlık durumuna bağlıdır. Bebekte herhangi bir sorun varsa fiziksel aktivite bu sorunları tetikleyecekse doğuma kadar bowling oynanmamalıdır.