Hamilelikte Kiraz Yenir mi?

Doğal bir antioksidan kaynağı olan kiraz, serbest radikalleri temizleyerek vücudu strese karşı korur. Hamilelikte kiraz yemek demir ihtiyacının karşılanmasında büyük öneme sahiptir. Anemi riskini azaltan mükemmel bir kaynak olan kiraz, yoğun lifli içeriğiyle sindirim sağlığını destekler.

Hamilelikte uyku düzeninden kalp sağlığına, kemiklerin güçlenmesinden cilt üzerindeki pozitif etkilerine kadar adeta bir şifa deposu olan kiraz, sapıyla da mucizeler yaratır. Her meyvede olduğu gibi kiraz da faydaları ve zararları göz önünde tutularak kontrollü tüketilmelidir.

Hamilelikte Kiraz Yemek Leke Yapar mı?

hamilelikte kiraz yemek leke yapar mı?

“Doğum lekesinin nedeni beslenme alışkanlıkları mı?” sorusu özellikle anne adaylarının cevabını merak ettiği konular arasında yer alır. Dut, vişne, ciğer, dalak ya da kirazın doğum lekesine neden olduğu inanışı tamamen yanlıştır.

  • Bebeğin vücudunda yer alan sıra dışı lekelerin annenin beslenme alışkanlıklarıyla hiçbir ilgisi yoktur.

Lekelerin temel nedeninin gebelikte yaşanan enfeksiyonlar, dış ve genetik etkenler olduğu tıbbi olarak kabul görür. Tüm bu bilgiler ışığında anne adaylarına hamilelik sürecinde doğal beslenmeye özen göstermesi ve rafine gıdalardan uzak durması önerilir.  

Hamilelikte Kiraz Yemek Zararlı mı?

Kiraz, hamilelikte en çok aşerilen meyveler arasında yer alır. Potasyum, magnezyum, demir ve kalsiyum gibi minerallere ek olarak C, A, E ve K vitaminlerinden zengin olan kiraz, kabızlığa da iyi gelir.

  • Hamilelikte kiraz yemek zararlı olmamakla birlikte aşırı tüketimden kaçınılmalıdır.
  • Alerjik bünyeye sahip olan anne adayları kiraz yerken dikkatli olmalıdır.

Aşırı kiraz tüketimi; ishal, şişkinlik, gaz, bulantı, karın ağrısı ve ciltte kızarıklıklara neden olabilir.

Hamilelikte Kurtlu Kiraz Yemek

GDO’lu gıdaların zararları herkes tarafından bilinmektedir. Yapılan tüm araştırmalar en sağlıklı meyvenin kurtlu olan olduğunu ortaya koymuştur. Zira kurt içinde kimyasal madde olmayan yerde yaşayabilir.

Meyve iç kurtları zengin ve temiz bir protein kaynağıdır. Buna rağmen anne adaylarının hassaslaşan mide ve bağırsak sistemi, mide bulantıları ve kusma sıklığı düşünüldüğünde rahatsız edici tat, koku ve lezzete sahip her türlü besinden uzak durulması önerilir.

Hamilelikte Kiraz Ne Kadar Yenmeli?

hamilelikte kiraz ne kadar yenmeli?

Vücutta enerji olarak harcanamayan meyve şekeri, yağ olarak depolanır. Sağlıklı diye gün içinde sınırsız meyve tüketilmesi hatalı bir beslenme biçimidir. Kontrollü tüketim için hamilelik boyunca günde 2 porsiyon meyve tüketilmesi önerilir. Mevsim, damak tadı ve doktor tavsiyesine uygun olarak çeşitli meyveler toplamda 2 porsiyon yenmelidir.

1 porsiyon yani ortalama 200 gram kirazın besin değerleri;

  • Karbonhidrat 30 gram
  • Protein 2 gram
  • Lif 4 gram
  • Potasyum 400 mgramdır.

Kolesterol içermeyen kiraz kalsiyum, demir, vitamin A ve C açısından zengindir. Hamilelikte kiraz yemek bağışıklık sistemini güçlendirir. Sağlıklı bir atıştırmalık olarak kiraz, bebeğin beyin sağlığının gelişiminde de önemli role sahiptir.

Hamilelikte Kiraz Aşermek

Yemeklere duyulan yoğun istek olarak tanımlanabilecek “aşerme” hamileliğin farklı dönemlerinde görülebilir. Aniden bir yiyeceğin kokusunu alan ve tatmak isteyen anne adayları hormonal değişikliklerinin etkisini farklı şekillerde yaşar.

Aşermek bilimsel olarak kanıtlanmamış olmakla birlikte östrojen ve progesteron hormonlarının beyne etkisinin dürtülere neden olabileceği bilinmektedir. Hamilelikte güçlenen tat ve koku aşma duyusu aşermeye neden olabilir.

Aşerme gebelik boyu sürebileceği gibi ilk üç aylık dönemde çok daha yoğun hissedilir. Turşu, çeşitli börekler, turfanda sebze ve meyveler özellikle kiraz ve karpuz en sık aşerilen besinler arasında yer alır. Sağlıklı gıdaların yanı sıra toprak, kiremit tozu, kil ve un aşeren anne adayları da vardır.

Hamilelikte Kiraz Bebeğe Kilo Aldırır mı?

hamilelikte kiraz ne kadar yenmeli 1

Normal ve sağlıklı bir doğumda bebekler 3,5 kilogram civarındadır. Anne adayının aldığı kiloların bir kısmı bebeğin sağlıklı gelişimi için gereklidir. Diğer kısmı ise;

  • Plasenta
  • Yağ deposu
  • Amniyotik sıvı
  • Uterus
  • Hücre içi sıvı
  • Göğüsler ve
  • Kan hacmindeki artışla açıklanabilir.

Bebeğe kilo aldıran ve gelişimini destekleyen gıdalar arasında; yumurta, ıspanak, mevsim meyve ve sebzeleri, ceviz, süt ve süt ürünleri, kabak çekirdeği, et ve et ürünleri sayılabilir. Kirazda bulunan antisiyaninler sinir hücrelerini koruyarak bebeğin beyin sağlığını destekler.  

Hamilelikte Kiraz Cinsiyet

Bebek cinsiyeti tahmininde çeşitli bilgiler kullanılır. Bunlar tamamen kulaktan dolma ve geçmişten günümüze ulaşan hurafelerdir. Aşırı bulantı ve kusma yaşayan anne adayının kızı olacağı düşünülürken, canı meyve çekenlerin oğlu olacağı söylenir.

Doğumdan sonra hayal kırıklığı yaşamamak için tahminlerin tamamen eğlence amaçlı yapılması önerilir. Bebeğin cinsiyeti gebeliğin 16 ila 20.haftaları civarında ultrason kontrolü sayesinde öğrenilebilir. Yapılan tespitlere göre erkek bebek cinsiyeti kızlara oranla daha hızlı görülebilir.

Hamilelikte kiraz yemek anne adayının bağışıklık sistemini güçlendirirken kan damarlarını besleyerek bebeğe yeterli miktarda kan pompalanmasını sağlar. Uyku kalitesini artıran ve kabızlığı önleyen kiraz, anne adayının konforu üzerinde pozitif etkiye sahiptir.