Hamilelikte Uyuz Bebeğe Zarar Verir mi?

By Sevil Yılmaz

Published On:

Follow Us
Hamilelikte Uyuz Bebeğe Zarar Verir mi

Anne adayının yakalandığı uyuz gelişimini sürdüren bebeğe zarar vermez. Ancak, bir enfeksiyon hastalığı olan uyuz tedavisi gecikirse komplikasyon yaşanma riski ortaya çıkar. Her detayı en ince ayrıntısına kadar düşünen anne adayları için hamilelikte uyuz bebeğe zarar verir mi sorusunun cevabını almak çok önemlidir.

Bir deri enfeksiyonu olan uyuz belirtileri ciltte kaşıntı, kızarıklıklar ve kabarcıklardır. Ciltte tüneller açarak büyümeye ve çoğalmaya devam eden parazitler yaşam konforunu ciddi anlamda düşürür.

Hamilelikte Uyuz Olmak

Uyuz hastalığına yakalanmanın belli bir yaşı yoktur. Hiç beklenmedik bir anda uyuz enfeksiyonu alınabilir. Anne adayının uyuz olması karnındaki bebeğe zarar vermemekle birlikte bir enfeksiyon hastalığı olan durum hekim kontrolünde tedavi edilmelidir.

Uyuz tedavisi için kulaktan dolma bilgiler, evde hazırlanmış formülü belli olmayan reçeteler asla denenmemelidir. Enfeksiyonunun ilerlemesini durdurmanın tek yolu doktora gitmek ve önerilen tedavi planına harfiyen uymaktır.

Hamilelikte Uyuz Belirtisi

Uyuz enfeksiyonun en tipik belirtisi geceleri kötüleşen kaşıntıdır. Kaşıntıya küçük kırmızı şişlikler, döküntü ve akarın yuva izleri eşlik eder. İlk kez uyuza yakalanmış bir kişide belirtiler 4 ila 8 hafta arasında görülse de daha önce bu enfeksiyonla karşılaşmış olanlarda süre 4 güne kadar kısalır.

  • Parmak aralarında sivilceye benzer kırmızı döküntüler
  • Deride oluşan kalın kabuklar
  • Kaşınmaya bağlı enfekte olan bölgeler
  • Ciltte içi sıvı dolu lezyonlar ve
  • Banyo sonrası artan kaşıntı hamilelikte uyuz belirtileri arasında sayılabilir.

Uyuzun en erken belirtisi kuşkusuz gece uyutmayan kaşıntılardır. Vücut ısısının arttığı uyuz vakasında kaşıntı isteği bitmek bilmez ve engellenemez.

Hamilelikte Uyuz Nasıl Olur?

hamilelikte uyuz nasil olur

Günlük hayatın devam ettiği süreç her türlü sağlık ve kaza riskini beraberinde getirir. Özellikle cilt rahatsızlıkları anne adayları için hayatı kâbusa çevirebilir. Her ne kadar zor ve sancılı bir süreç olsa da uyuzun kolay tedavi edilebilen bir enfeksiyon hastalığı olduğu unutulmamalıdır.

  • Cilt yüzeyini istila eden akarlar, bulabildikleri her ortamda kolayca çoğalır.

Koltuk altı, bilek içleri, diz arkası, dirsek içi ve parmak araları, bulaşmış bir enfeksiyonun en kolay yayılacağı bölgeler arasında sayılabilir. Dişi akarın cilt yüzeyini kazıması ve yumurtalarını bırakması sonucu uyuz hastalığı oluşur.

Akar 1 ay içinde ölse de yumurtadan çıkan yeni canlılar hastalık süresinin uzamasına neden olur. Çoğalarak büyüyen akarların yaşam süresi en fazla 3 haftadır. Tedavi planı buna göre yapılır. Hamileler enfekte bir kişinin cildiyle temas ettiğinde hastalığı kapma riski ortaya çıkar. Uyuzlu birinin havlusu veya çarşafıyla temas da bulaş sebebidir. Hamilelikte uyuz tedavi edilmesi kolay ancak süreç açısından anne adayını mental olarak yoran bir hastalıktır.

Hamilelikte Uyuz Tedavisi

Bir enfeksiyon hastalığı olan uyuzun tedavisi hekim tarafından reçete edilen ilaçlar ve topikal kremlerle yapılır. İlaçlar sadece uyuzlu bölgeye değil tüm vücuda sürülür. Tedaviye enfekte kişinin ailesi dâhil edilmelidir. Tedavi süresini hekim belirlerken ağır vakalarda ağızdan ilaç kullanımı da gerekebilir.

Reçete edilen kremler hamilelerin kullanımı için güvenli olacaktır. Tedaviyi planlayan hekimin mutlaka hamilelik hakkında bilgilendirilmesi gerekir. Tedaviye destek amaçlı kullanılabilecek doğal çözümler arasında; aloe vera ve zerdeçal tozuyla yapılan macun, çay ağacı yağıyla karıştırılmış hindistan cevizi yağı, hardal yağı ve soğuk kompres sayılabilir. Temas yoluyla bulaşan bir hastalık olan uyuz olma riskini azaltmak için anne adaylarının kişisel bakım ve hijyene her zaman olduğundan daha fazla özen göstermesi gerekir.

Hamilelikte Uyuz Bebeğe Zarar Verir mi?

Anne adayının uyuz olması halinde tedavi mutlaka hekim tarafından planlanmalıdır. Reçete edilen kremler mutlaka önerilen dozda kullanılmalıdır. Doktor onayı olmayan hiçbir ilaç kullanılmamalıdır.

İlaç tedavisinin başlaması halinde son günlerde kullanılmış kıyafetler, nevresim takımları, çorap ve ayakkabılar 3 gün boyunca hava almayacak şekilde muhafaza edilmeli ve ardından 60 derecede yıkanmalıdır.

Hekim, hamilelikte uyuz tedavisi için merhem reçete edebileceği gibi ağızdan alınan tablet formunda ilaç da önerebilir. Hijyen önlemleri mutlaka alınmalı kişisel bakıma önem verilmelidir. Kaşıntının hafiflemesi için antihistaminik haplar kullanılabilir.

Hamilelikte hedef, uyuz enfeksiyonundan korunmak olmalıdır. Bulaş yolları öğrenilmeli, bulaşın yakın temasla olduğu bilinmelidir. Toplu taşıma, sinema gibi kapalı ortamlarda hijyen kurallarına uyulmalıdır. Kişisel eşyaların ortak kullanımından uzak durulmalıdır. Kaşıntının olmadığı cilt lezyonları uyuz değildir.