Hamilelikte Kısır Yemek Zararlı mı?

By Sevil Yılmaz

Published On:

Follow Us

Hamilelikte kısır yemek zararlı mı? Gebelikte tüketilen bulgur içeren yiyecekler nasıl tüketilmeli? Birbirinden nefis lezzetlerle dolu Anadolu mutfağında ekşili yiyeceklerin ayrı bir önemi var. Herkesin bildiği ve sevmeyenine pek rastlanmayan kısır ise bu lezzetler arasına ayrı bir yere sahip.

Hamilelikte kısır yemek ile ilgili merak edilenleri sizlerle paylaşmak istiyoruz. Sayfamızda yer alan bilgilerin tıbbi bir kaynak sayılamayacağının ve en doğru hamile beslenme önerilerini hekimlerinizden almanız gerektiğinin altını da çizmek istiyoruz.

hamilelikte kısır yemek
Hamilelikte Kısır Yemek

Hamilelikte Kısır Aşermek

Gebelikte aşerilen besinlerin doğacak bebeğin cinsiyetine dair bir ipucu olduğu şeklinde yorumlanması eski geleneklerimizin bir parçası. Anadolu’da tatlı şeyler isteyen anne adaylarının kız çocuğu sahibi olacağına, ekşi aşerenlerin ise erkek çocuk sahibi olacağına yorumlandığını hepimiz biliyoruz.

Elbette, yöresel olarak tam tersinin olabileceğinin söylendiği meşhur sözlerimiz de var. “Ye tatlıyı doğur atlıyı, ye ekşiyi doğur Ayşe’yi,” bilindik tabirlerden biri. Cinsiyetin belirlenmesinde aşermenin yeri bu yazımızın konusu olmasa da, tüm bunlar eğlenceli bir bilgi olarak bir kenarda dursun, diyelim.

Kısır yemeği, bilindiği gibi temelinde bulgur oranı yüksek olan bir yiyecek çeşididir. Bulgurun hamilelikteki önemi hakkında yazımızın devamında bazı önemli bilgiler paylaşacağız.

Hamilelikte kısır yemek hakkında dikkat etmemiz gereken en önemli konu, kısır yapımında kullanılan malzemeler.

Hamilelikte Kısır Yenir mi?

Kısır yaparken kullanılan malzemelerden herhangi birine alerjiniz yoksa ve mide veya sindirim sorunlarına sahip değilseniz, gebelik döneminde ölçülü olarak kısır tüketebilirsiniz. Kısırın genel olarak yararları ve zararlarına kısaca göz atalım.

Kısırın Yararları

Kısırın en önemli özelliklerinin başında yüksek lif oranına sahip olan bir tarif olmasıdır. Yüksek lif ise iyi bir sindirim anlamına gelir. Fakat kısırda kullandığımız bulgur ve diğer maddelerin bir araya gelmesiyle hazırladığımız tarifimizin bir miktar sindirimi yavaşlatabildiğini bilmemiz gerekir.

Gebelikte ihtiyaç duyulan folik asit, kısırda kullandığımız bulgur sayesinde bolca alınabilmektedir. Kısır yemeği, aynı zamanda vücudun, özellikle de kanın ihtiyaç duyduğu demir bakımından oldukça zengindir.

Sinir sistemine katkılarıyla bilinen B vitamini ailesinin önemli bileşeni olan B1 vitamini kısırda bulunur. Genellikle hayvansal gıdalardan alınan B12 kısır içinde yer almaz. B1 vitamini, sinir ve sindirim sitemi için yararlıdır.

Kısırın Zararları

Her gıdada olduğu gibi fazla tüketilen kısır da, hem gebelikte hem de gebelik dışında kişileri olumsuz yönde etkileyebilir. Kısır karbonhidrat bakımından yoğun bir tariftir. Aşırı tüketime gitmeden önce bu özelliğinin bilinmesi gerekir.

Eğer hamilelikte, doktor kontrolünde kilonuzu dengelemeye çalışıyorsanız tarifinizi mümkün olduğunca az tuzlu ve daha az yağlı yapmaya çalışmalısınız. Tarifte yer alan turşu, salça ve nar ekşisi tuzlu yiyeceklerdir. Kısır hazırlarken ilave edilecek tuz da, bu yemeğin tuz oranını arttıracaktır.

Hamilelikte kısır yemek isteyenler bakımından bir diğer önemli konuysa, kısırın böbrek sitemini yorabilmesidir. Herhangi bir böbrek rahatsızlığı yaşayanların gıdayı tüketmeden önce hekimlerinden bilgi alması yararlı olacaktır. Bunun yanında, kısırın kalori miktarını bilmemiz önemlidir. Ortalama bir tarif için her bir kaşık kısır 20 – 35 kalori içermektedir.

Bu konular da ilgini çekebilir?

Hamilelikte Kısır Yemek Zararlı mı?

Hamilelikte kısır yemek konusunda kesin olarak zararlı denmesi doğru değildir. Yukarıda belirttiğimiz önemli noktalar dikkate alındığında, ölçülü olarak kısır tüketilebilir.

Aşırı kilo ve böbrek rahatsızlıklarında kısır yemeğinin fazla tüketilmemesi gerektiğinin altını çizmemiz gerekir. Bununla birlikte, bulgurun hamile kişiler tarafından önemli bir besin olduğunu da hatırlatmakta yarar var.

Bulgur, doğal olarak önemli B vitaminleri ve gebelik için yararlı olduğu bilinen Folik asit içermektedir. Pirince oranla çok daha fazla lif içerir. Uzun süre tokluk için bulgur tüketimi tavsiye edilir. İyi bir sindirim için kısır içine bir miktar pul biber ve kimyon gibi sindirim hızlandıran baharatlar konulabilmektedir.

Hamileler, bulguru kısır dışında aşırıya kaçmadan tüketerek önemli besin değerlerinden yararlanabilirler. Makarna veya pilava alternatif olarak sağlıklı yağlarla hazırlanmış bulgur, bazı öğünlerde bulundurulabilir veya çeşitli yemeklerde kullanılabilir.

Doğal bir bulgurun içeriğinde , bitkisel kökenli proteinler, B vitaminleri, Folik Asit, potasyum, kalsiyum, yoğun olarak demir, fosfor ve lif (pirinç ve makarna gibi gıdalardan fazla oranda) bulunmaktadır.

Hamilelikte kısır yemek ile ilgili doğru tavsiyeleri hekiminizden detaylı olarak öğrenmeniz yararlı olacaktır. Eğer içeriğinde alerjinizin olduğu bir gıda yer almıyorsa, sağlıklı hazırlanmış kısır yemeğini ölçülü olarak tüketmeniz zararlı kabul edilmez.