Hamilelikte Kefir İçilir mi?

By Sevil Yılmaz

Published On:

Follow Us

Kefirin özellikle probiyotik özelliğinden dolayı bilinen birçok yararı bulunmakla birlikte hamilelikte kefir tüketiminin de anne adayları için çok fazla yarar sağladığı bilinmektedir. Kefir içeriğindeki antimikrobiyal özellikleri sayesinde bağışıklık destekleyici özelliğe sahiptir. Hamilelerin bağışıklıklarının doğum yapana kadar ve doğum sonrasındaki emzirme döneminin bitimine kadar bağışıklıklarını güçlü tutmaları gerekmektedir. Bu sebeple birçok anne adayı için kefir beslenme programlarında yer etmektedir.

Hamilelikte Kefir İçilmesinin Faydaları Nelerdir?

Gebelik döneminde uzmanlara yöneltilen soruların arasında, hamilelikte kefir içilir mi şeklinde düşünceler yer almaktadır. Kefirin bilinen pek çok yararı olması nedeni ile uzmanların genelde gebelik döneminde önerdikleri bir içecek olmaktadır.

Hamilelikte kefir içenler, kefirin bağışıklık güçlendirici özelliğinden yararlanmaktadırlar. Kefirin genelde ev yapımı olarak tercih edilmesi önerilmektedir. Ev yapımı olan kefirin günde bir bardak içilmesi hamilelik döneminde bağışıklık sistemini güçlendirerek anne adaylarının hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlamaktadır.

Uzmanlara yöneltilen hamilelikte kefirin faydaları nelerdir sorusuna yanıt olarak kefirin alerjik ve astımı olan anne adaylarına iyi geldiği de söylenmektedir. Kefir alerjik anne adaylarının gebelik döneminde maruz kaldıkları alerjenlerin etkilerini azaltmaktadır.

hamilelikte kefir i̇çilir mi
Hamilelikte Kefir İçilir mi?

Hamilelikte kefir kullananlar, B12, B1, biotin ve K vitaminlerinden yüksek miktarda yararlanmaktadırlar. Kefir içerisinde bulunan bu yararlı maddeler sayesinde anne adayının gün içerisinde alması gereken vitamin ve mineral miktarlarının belli bir kısmını içermektedir.

Hamilelikte kefir tüketimi, özellikle hamileliğin son aylarında yaşanan halsizlik, yatma isteği, kilo alımından kaynaklı enerji azalışı gibi problemlere iyi gelmektedir. Enerji içeriği yüksek olan kefir, hamilelik dönemindeki kadınlar için tüketimi önerilmektedir.

Hamilelikte kefir içmek, şeker hastası olan anne adayların için iyi bir içecek seçeneği olmaktadır. Kefirin kan şekerini düzenleyici özelliği ile şeker hastası annelerin içmesi için önerilmektedir.

Hamilelikte kefir tüketimi, anne adaylarının yaşadığı gaz problemlerine de iyi gelmektedir. Sindirimi ve hazmı kolaylaştıran kefir, mide ve sindirim problemi yaşayan hamilelere uzmanların önerdiği bir içecektir.

Hamilelik sürecinde ilk üç ayda anne adaylarının ortalama alması gereken kalori, protein, mineral ve vitamin miktarlarında bir artış olmamaktadır. Fakat ilk üç aylık hamilelik sürecinden sonra alınması gereken bu miktarlarda yavaş yavaş bir artış olması söz konusudur. Yaşanan bu artışta anne adaylarının protein, vitamin ve mineral eksiklikleri için ek gıdalar tercih ettiği görülmektedir. Uzmanların ek gıda tercihi döneminde kefir tüketimini önerdikleri bilinmektedir. Bir büyük bardak kefirde bebeğin ihtiyacı olabilecek çok fazla miktarda mineral, antioksidan ve vitamin bulunmaktadır.

Bunlar İlgini Çekebilir?

Hamilelikte Kefir Tüketiminin Zararları Var Mıdır?

Hamilelikte kefir tüketiminin zarara sebep olmaması için anne adaylarının, hamilelikte kefir ne kadar tüketilmeli gibi soruları uzmanlara sormaları gerekmektedir. Uzmanlar genelde bir büyük bardak ev yapımı kefirin faydalı olduğunu dile getirmekteler. Fakat bu miktar kişiden kişiye değişebilmektedir. Çok fazla kefir tüketiminin ise bağırsak ve mide kramplarına yol açabileceği biliniyor. Aynı zamanda kabızlığa da neden olabileceği bilinenler arasında.

hamilelikte kefir tüketiminin zararları
Hamilelikte Kefir Tüketiminin Zararları

Hamilelikte Kefir İçilmesi Bebeğe Faydalı Mıdır?

Anne adayları, hamilelikte kefirin bebeğe faydaları nelerdir, hamilelikte kefir bebeğe kilo aldırır mı gibi soruları uzmanlara yönetmektedirler. Uzmanların yapmış olduğu açıklamalarda ise kefirin içeriği nedeni ile yararlı bir besin olduğu ve anne adaylarının tüketmesi durumunda bebeğinde bu yarardan faydalanabileceği yönünde. Fakat hamilelik süresinde kefir tüketiminin bebeğe kilo aldırıp aldırmaması ile ilgili net bir bilgi bulunmamaktadır. Anne adaylarının mutlaka bir uzmana danışarak, belli miktarda kefir tüketimini beslenme programlarına eklemeleri gerekmektedir. Kefir tüketimi sürecinde bir yan etki oluşumu sonrasında ise, yine bir uzmana danışılarak kefir tüketimi bırakılmalıdır.