Hamilelikte Basketbol Oynanır Mı?

By Sevil Yılmaz

Published On:

Follow Us
Hamilelikte Basketbol Oynanır Mı_

Hamilelikte basketbol oynamak uzmanlar tarafından çok da önerilen bir durum değildir. Aslında hamileyken spor yapmak hem ruh hem de beden sağlığı açısından çeşitli yararları bulunmaktadır. Bununla birlikte bebeğin de sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi açısından çok fazla olumlu etkisi bulunmaktadır. Fakat hamilelere her spor türü önerilmez. Erken ya da düşük doğum riski, rahim ağzı yetmezliği, bebekte gelişme geriliği, çoğul gebelik, gebeliğe bağlı yüksek tansiyon, su kesesinin erken açılması, vajinal kanama gibi pek çok rahatsızlık ağır spor sonucunda oluşa bilir. Bu nedenle özellikle sistemik bir rahatsızlığı olan kişiler spor yapmaya başlamadan önce mutlaka doktoruyla danışmalıdır. Bu riskleri olan kişilerin gebelik süreci olumsuz bir şekilde etkilene bilir.

Hamilelikte Basketbol Oynamak Zararlı Mı?

hamilelikte basketbol oynamak zararlı mı_
Hamilelikte Basketbol Oynamak

Hamilelikte basketbol oynamak hem bebek hem de anne adayı için oldukça zararlı bir durumdur. Normalde pek çok spor aktivitesi hamileliğin ilk aylarında yapılmaktadır. Fakat basketbol hamileliğin ilk ayında bile oynanmaması gereken bir spordur. Çünkü basketbolda çok ani hareketler yapılmaktadır. Bu ani hareketler ise bilek burkulması, yere düşme gibi sorunlarla sonuçlana bilir. Bunun yanında zıplama gibi hareketler bebeğin karında hareket etmesine neden olur. Bu ise hamilelik döneminde hiçbir şekilde istenmeyen bir durumdur. Basketbol tek kişilik oynanan bir spor değildir. Basketbolda 2 takım vardır. Özellikle sporun çok alevlendiği dönemlerde takımlar birbirlerine çarpışma, düşürme gibi davranışlarda bulunur. Anne adayı yere düşmese dahi çarpışma sırasında alacağı ağır darbeler bebeğe oldukça zarar verebilir. Hatta bu durum bebeğin düşmesine de neden olabilir.

Aynı zamanda spor sırasında anne adayının bazı ve ateşi kontrol altında tutulmalıdır. Nefes darlığı, çarpıntı, bayılma hissi, göğüs ağrısı, kasık ağrısı, vajinal kanama gibi durumlar basketbol sırasında gözlemlenebilir. Herhangi bir spor sırasında bile bu gibi belirtiler oluştuğu zaman anne adayı hemen spora ara vermelidir. Doktora giderek bebekte ya da kendisinde herhangi bir sağlık sorununun olup olmadığına da dikkat etmelidir.

Hamileyken Basketbol Oynamanın Yararı Var Mı?

hamileyken basketbol oynamanın yararı var mı_
hamileyken basketbol oynamanın yararı

Gebelikte basketbol oynamak anne adayına ya da bebeğe herhangi bir yarar sağlamaz. Aksine çok daha kötü sonuçlara neden olabilir. Eğer anne adayı tek başına ya da bir yakınıyla basketbol oynamak isterse çok fazla zıplama ya da koşma gibi hareketler yapmadan basketbol oynayabilir. Örneğin potanın önünde durup zıplamadan, sadece el koordinasyonlarıyla topu delikten içeri atmaya çalışabilir. Ya da yakınıyla paslaşarak yine olduğu yerde uzanma gibi hareketler yapabilir.

Fakat bu durum gebeliğin ilk 3 ayında yapılmalıdır. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde uzanmaya çalışma, topun peşinden koşma ya da çok fazla yorumla gibi durumlar annede çeşitli sorunlara neden olabilir. Özellikle zıplama gibi hareketler yapma annenin ayağının burkulmasına ve yere düşmesine neden olabilir. Bu da bebeğin düşmesine sebebiyet verebilen bir durumdur. Bu durumlar nedeniyle gebelikte basketbol, voleybol, futbol gibi ağır oyun sporları ve çok hareket gerektiren sporlardan uzak durmak gerekmektedir.

Hamileyken Yapılabilecek Sporlar Nelerdir?

hamileyken yapılabilecek sporlar nelerdir_
hamileyken yapılabilecek sporlar

Hamileyken spor yapmak sağlıklı bir hamilelik dönemi için çok önemlidir. Hafif yürüyüş hamileliğin her döneminde yapılabilecek bir spordur. Gebeler gün içerisinde maksimum 30 dakika yürüyüş yapa bilir. Hamilelikte yapılabilecek sporlar nefes nefese bırakılmamalıdır, hafif tempolu yürüyüşler şeklinde olmalıdır. Hamilelik sürecinin ilk 3 ayında yoga, pilates, yüzme, omurgayı güçlendirmek amaçlı esneme tarzındaki sırt egzersizleri ve hafif tempolu yürüyüşler yapıla bilir. Hamileliğin ikinci 3. ayında dikey bisiklet, yüzme, yoga, pilates ve yürüyüş gibi sporlar yapıla bilir. Hamilelik sürecinin son 3 ayında ise pilates, kegel egzersizleri, yürüyüş ve oturma pozisyonundaki hareketler yapıla bilir. Bu sporlar doktor kontrolü altında doğuma kadar yapılabilir. Hamilelikte spor yapılacaksa eğer spora ısınarak ve yavaş bir şekilde başlanmalıdır. Aynı zamanda spor sırasında sıkı kıyafetler yerine bol ve rahat kıyafetler giyilmelidir. Anne adayları spor sırasında susuz kalmamalıdır. Özellikle sıcak havalarda yapılan sporlar terlemeyi artırır. Bu nedenle her 15 dakikada 1 su tüketimi sağlanmalıdır. Spor sırasında vücutta yorgunluk da dahil olmak üzere çeşitli yan etkiler görüldüğü zaman spora ara verilmelidir.

Bunlar ilgini çekebilir?

Hamilelikte Hangi Sporlardan Uzak Durulmalıdır?

hamilelikte hangi sporlardan uzak durulmalıdır_

Hamilelik süreci içerisinde kesinlikle uzak durulması gereken bazı sporlar bulunmaktadır. Özellikle anne adaylarının hamilelikten önce de herhangi bir spor geçmişi yoksa kesinlikle bu sporlardan uzak durulmalıdır. Hamilelikte basketbol, futbol, voleybol gibi topla oynanan oyunlardan uzak durulması gerekmektedir. Aynı zamanda tenis, dalış sporları gibi çarpma riski taşıyan sporlardan da uzak durmak gerekir. Bunun yanında hamilelikte riskli olan diğer sporlar ata binmek, dövüş sporları, sörf, kayak ve dağcılık gibi çok fazla hareket gerektiren sporlardır.