Meme, bir salgı bezidir ve dönem dönem belli miktarda sıvı gelmesi normal kabul edilebilir. Özellikle gebeliğin son aylarında ve emzirme süreci boyunca memeyi sıkınca sıvı gelmesi sık karşılaşılan bir durumdur. Kronik hale gelen, kötü kokulu ve iltihaplı görünüme sahip akıntılar farklı sağlık sorunlarının habercisi olabilir.
- Meme başı akıntısı tek memeden olabileceği gibi iki memeden de olabilir.
- Süt kanalları içindeki sıvının sıkılarak zorlanması halinde akıntı gelişmesi sürecin doğal seyrine uygundur.
Meme başında yaşanan değişiklikler genellikle emzirmeyle ilişkilendirilir. Süt kanallarında yaşanan dolgunluk sütün istemsizce akmasına neden olabilir. Önemli olan akıntının patolojik bir sebebinin olup olmadığıdır.
İçindekiler?
Memeyi Sıkınca Sıvı Gelmesi Neden Olur?
Meme ucu akıntısının tehlikeli olup olmadığını anlamak için şartlar doğru değerlendirilmelidir. Tek memeden gelen akıntılar mutlaka patolojik açıdan değerlendirilmelidir. Bu aşamada sebep nadiren meme kanseri olmakla birlikte akıllara;
- Süt kanallarında iltihaplanma
- Süt kanallarında genişleme veya
- Kanallarda gelişen iyi huylu tümörler getirilebilir.
Her iki memeden gelen akıntı meme hastalığından ziyade sistemik sorunların varlığına işaret eder. Hormonal dalgalanmalar ya da kullanılan ilaçların yan etkisi akıntı sebebi olabilir. Düzenli olarak kullanılan antidepresanlar, doğum kontrol hapları, tansiyon ilaçları, mide koruyucular veya uyuşturucu maddeler memeyi sıkınca sıvı gelmesine neden olabilir.
Memeyi Sıkınca Sıvı Gelmesi Normal mi?
Akıntının rengi hastalığın doğru teşhisi için en önemli veridir. Genel olarak değerlendirildiğinde sarı, yeşilimsi veya kahverengi sıvı önemli kabul edilmezken gri renkli sıvı iltihabi bir durumu düşündürür.
- Kanlı, idrar kokulu ya da şeffaf akıntı oluşması halinde zaman kaybedilmeden genel cerraha görünmek önerilir.
Memeyi sıkınca sıvı gelmesi nedeniyle hastaneye başvuran kadınların sayısı %10’un altındadır. Genel olarak iyi huylu nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan şikâyet, fizyolojik değişimin en belirgin göstergesidir.
Üreme dönemindeki sağlıklı kadınlarda çok sık görülen durumun değerlendirilmesi ve tanı konulmasında belirtiler dikkatle incelenmelidir. Hekim uygun görmesi halinde etkili bir tedavi için ilave tetkikler isteyebilir.
Memeyi Sıkınca Sıvı Gelmesi Hamilelik Belirtisi mi?
Akıntı renginden akıntının tek memede mi iki memede mi görüldüğüne, akan sıvının miktarından aynı anda ciltte herhangi bir değişiklik yaşanıp yaşanmadığına hatta beze ve şekil bozukluklarının varlığına kadar her detay tanı ve tedavi için önemli bilgilerdir.
- Memeyi sıkınca sıvı gelmesi erken hamilelik belirtisi olarak değerlendirilmez.
Adet gecikmesi ve memeden sıvı gelmesi eş zamanlı yaşanıyorsa hormon seviyeleri test edilmelidir. Bu durumda herhangi bir soru işaretine yer bırakmamak için gebelik testi de yaptırılabilir.
Gebelik ya da gebelik dışı durumlarda memeden sıvı gelmesi halinde kadın doğum doktoruna görünmek gereklidir. Doğuma sayılı günler kala meme ucundan sıvı geliyorsa doktorun bilgilendirilmesi yeterli olacaktır.
Memeyi Sıkınca Sarı Sıvı Gelmesi
Memeden süt ya da sarı sıvı gelmesi akıllara;
- Tiroit hormon bozukluklarını
- Hipofiz bezinde oluşan düzensizlikleri
- Hormonal bozuklukları
- Kullanılan ilaçların yan etkilerini
- Beyin tümörünü
- Polistik over sendromunu veya
- Böbrek hastalıklarını getirir.
Gebelik dışında memeyi sıkınca sarı sıvı gelmesi halinde doktor kontrolü ihmal edilmemelidir. Ağrı ve acının eşlik ettiği memede akıntı şikâyeti en sık 35 yaş ve üzeri kadınlarda görülür. Süt benzeri renk ve kıvamdaki patolojik olmayan sıvı, her iki memeden de gelir. Meme başı akıntısının nedenleri mutlaka araştırılmalı ve uygun tedavi planı hekim tarafından yapılmalıdır.
Tetkik ve tedavi aşamasında farklı yöntemler kullanılır. Bunlar ultrason, MR ve mamografidir. Fizyolojik akıntı tamamen doğal bir durumdur. Genellikle gebelikle ortaya çıkar ve sonrasındaki 2 yıllık süreçte aralıklarla tekrar edebilir.
Memeyi Sıkınca Süt Gelmesi
Bebeğini kucağına almak için gün sayan anne adayları gebeliğin 30.haftasından itibaren meme ucunu çok fazla uyarmamalıdır. Meme ve çevresinin bakımı yapılarak konforlu bir emzirme sağlanabilir.
- Meme ucundan sıvı ya da süt gelmesi halinde temizlik ve hijyen sağlamak için kullanılan pedler 2-3 saatlik periyotlarda değiştirilmelidir.
- Emzirmeye yeni başlayan genç anneler için memeyi sıkınca sıvı gelmesi süt fazlalığına işaret eder ve rahatsızlık verir.
Bu aşamada bebeğin uykuda olduğu saatlerde fazla gelen süt sıkılmalı ve daha sonra kullanılmak üzere uygun şartlarda muhafaza edilmelidir. Süt pompası, süt saklama poşeti, emzirme sutyeni, silikon meme ucu ve hava alan yapıya sahip göğüs pedleri annelerin doğrum sonrası en çok ihtiyaç duydukları malzemeler arasında sayılabilir.