Kundalini Meditasyonu Nedir, Nasıl Yapılır?

By Sevil Yılmaz

Published On:

Follow Us

Doğru yapıldığı takdirde sadece zihin ve ruh dünyasını değil fiziki sağlığı ve iç organların çalışma kapasitesini dahi düzenlediği iddia edilen bir yoga ile tanıştıracağız bu gün sizi: Kundalini yoga

Kundalini meditasyon nedir, kundalini yoga faydaları ve kundalini meditasyonu nasıl yapılır? Tüm detaylara gelin hep birlikte göz atalım…

Kundalini Yoga Meditasyonu Nedir?

kundalini yoga meditasyonu nedir?
kundalini yoga meditasyonu nedir?

Kundalini meditasyonu diğer bir tabiri ile Kundalini Yoga bir çok meditasyon çeşidi gibi, zihni rahatlatmak amacıyla yapılan bir meditasyondur. Bu meditasyon türü, otomatikleşen ve gittikçe monotonlaşan yaşamımıza bir renk getirmeyi amaçlar. Farklı bir bakış açısı ile hayata bakmayı öğretir. Bunu dışarıdan birisi öğretmez, tam aksine kişi kendi iç evrenine odaklanarak, zaten orada olan bilgi ve farkındalığın üzerindeki örümcek ağlarına ışık tutar. O, bakışını karanlık iç evrenine yönlendirdiğinde, sınırsız bir aleme dalış yapar. O alemde tüm zamanını geçirmek ister. Dışa kapanır. Yaşamın güzel bir hediye olduğunu idrak etmeye başlar.

Bu farkındalık dışarıdan asla alınacak bir cevher değildir, kişi bunu kendi kendine edinir. Geçmişi milattan önce 500 yılına kadar gittiği bilinen kundalini meditasyonu, adını sarmal yılan anlamına gelen kundaliniden alıyor. Sarmal yılan, bir semboldür ve her insanın kuyruk sokumunda var olduğu düşünülen ve harekete geçmeyi bekleyen prana –hayat enerjisini sembolize eder. Bu yılan aslında bir enerjidir, enerji ise kuyruk sokumu yerinden omurilik kanalı boyunca ilerleme potansiyeli olan bir enerjidir. Kundalini yoga meditasyonu bu enerjiyi harekete geçirmeyi amaçlar.

İlgini Çekebilir?: Kifoz (Kamburluk) Nedir?

Kundalini Meditasyonu ile Pranayı Uyandırmak

Hayat enerjisini uyandırmak için kundalini meditasyonu yapmak iyi bir yöntemdir. Binlerce yıldır kullanıldığı ve iyi sonuçlar verdiği için günümüzde de deneniyor. Bu uygulamayı popüler hale getiren ise Bhajan isimli bir ustadır. Batı dünyasına kundalini meditasyonunu getirmiştir. Stres atma ve farkındalık kazandırma amacı ile batı ülkelerinde uygulanıyor. Stresli insan profilini sakinleştirmenin ilaçsız bir yoludur. Prana enerjisinin 7 çakra noktasını aşarak yukarıya doğru çıkarılmasını amaçlayan bu uygulama ile ruhsal sorunlar büyük oranda ortadan kalkıyor.

Kundalini Yoga Meditasyonunun Faydaları

  • Rutin ve otomatikleşen yaşama renk getirir
  • Zihin beden ve ruh arasında denge kurar
  • Farkındalık ve bilgelik kazandırır
  • Beynin ve düşüncenin düzenini temin eder
  • Stres giderir
  • Uykuyu düzenler
  • Doğru nefes almayı öğretir
  • Azimli meditatörlerin daha da derinleşmesine yardımcı olur
  • Her gün yapılan bir uygulamadır, kişiyi zihinsel olarak zinde tutar

Kundalini Meditasyonu Nasıl Yapılır?

kundalini meditasyonu nasıl yapılır?

İyi bir banyo yaparak, rahat elbiseler giyin ve bir odaya çekilin. Sessizliği temin edin. Loş ışıkta, konfor sıcaklığında (26 santigrat derece ) bir odada yumuşak bir minder üzerine bağdaş kurarak oturun. Bir noktaya kısık gözle odaklanın. Bir mantra seçerek bu mantrayı söylemeye başlayın. Mantra her hangi bir kelime olabilir. Mantranın amacı, o kelimeyi düzenli tekrar ederek sizi, (zihni) anda tutmak içindir. Zihin anda tutulabilirse, zihnin getirdiği tüm kötü düşünceler ve kaygılar erimeye başlar. Kişi, zihninden bu şekilde sıyrılabilir, lüks otellere giderek ya da denize girerek stres atmak yerine, kundalini meditasyonu yapabilirsiniz. Hem masrafsız hem tehlikesiz hem de daha rahatlatıcı bir uygulamadır. Biraz zaman geçtikçe, alıp verdiğiniz nefese odaklanarak; farkındalığı arttıracaksınız. Nefes alış, hayat verir, nefes veriş ise ölüm getirir. İnsan, bu iki nefes arasında gidip gelen bir bedenin içinden hayata akar. Dünyadaki iyi kötü her olay geçicidir, olaylara yapışıp kalmak ise acıyı katlar. Bu son 2-3 cümleyi, kahvede Osman Bey söylerse, sizde hiçbir yansıma- hareket veya farkındalık oluşturmaz. Ama siz meditasyon yolculuğunda bunu iç sesinizden dinlediğinizde sizde dönüşüme yol açar.