Krup Nedir? Krup Belirtileri ve Tedavisi

By Sevil Yılmaz

Published On:

Follow Us
Krup Nedir

Çocuklarda özellikle gece saatlerinde havlamayı andıran bir öksürük söz konusu ise ve bu öksürüğe nefes darlığı da eşlik ediyorsa akla gelen ilk hastalık krup olmalıdır. Bu yazımızda krup nedir, belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıl olur sorularının yanıtlarını paylaşacağız.

Krup Nedir?

Krup hastalığı, 6 ay-3 yaş arası çocuklarda en sık karşılaşılan ve virüslerin sebep olduğu üst solunum yolu tıkanıklığıdır. Bu hastalıkta nefes borusu girişi şişer ve bunun sonucunda ise öksürük ve nefes darlığı belirtileri ortaya çıkar. Genellikle mevsimsel bir hastalıktır. Kış, sonbahar ve bahar aylarında çocukları etkiler. Çocukların hava yolları yetişkin bir bireyinkine oranla daha küçük yapıdadır. Bu küçük yapılarda oluşan az miktarda ödem bile çocuğun tıkanmasına ne nefes alma ihtiyacının artmasına neden olur.

Krup Hastalığı Neden Olur?

Adenovirüs, rhinovirüs, parainfluenza gibi viral enfeksiyonlar hastalığın gelişmesinde etken olmaktadır. Nadir de olsa alerjik maddeye maruz kalmakta bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir. Viral yolla alınan bir hastalık olması nedeniyle bulaşıcıdır. Çocuğun öksürmesi veya hapşırması ile havaya saçılan damlacıklar içerisinde barındırdığı virüsler ile diğer çocukları hasta edebilir.

Krup Belirtileri Nelerdir?

  • Havlama sesini andıran öksürük
  • Nefes alırken hırıltı
  • Sıkça tekrar eden öksürük nedeniyle konuşma güçlüğü
  • 37 dereceyi geçmeyen ateş

Krup Hastalığı Ne Kadar Sürer?

Belirtilerin gece saatlerinde daha belirgin hale geldiği krup hastalığı 3 ila 5 gün arası sürmektedir. Bu virüse maruz kalan yetişkinlerde ise herhangi bir rahatsızlık gelişmez. Çocukların hava yollarının dar olmasının sebebi hastalığın gelişimindeki en büyük faktördür.

Krup Hastalığının Tedavisi

krup hastalığının tedavisi

Hastalığın tedavi süreci genellikle evde devam eder. Evde uygulanan tedaviler 5 gün içinde sonuç vermez ise hastanede yatış gerekebilir. Öksürük ve nefes darlığı gibi belirtiler genellikle 5 gün içinde geçmektedir. Hava yollarında gelişen ödemi azaltmak veya yok etmek için çocuğa hava verilir. Hava makinesine sahip olmayan aileler, buzdolabının üst kısmında yer alan buzluğun kapağını açarak çıkan soğuk buharı çocuğa solutabilir. Soğuk buhar hava yollarındaki ödem sorunlarına iyi gelmektedir. Öksürük nöbetlerinde çocuk dik pozisyonda tutulmalı ve sakinleşmesi sağlanmalıdır. Çünkü ağlama esnasında öksürük krizleri artabilir.

Soğuk algınlığı tedavilerinde kullanılan ilaçlar kesinlikle çocuğa verilmemelidir. Bunun sebebi hastalığın viral türde olması nedeniyledir. Çocuk bolca dinlendirilmelidir. Ateş varlığı söz konusu ise doktorun reçete edeceği ateş düşürücü şurup kullanılmalıdır. Bu hastalık bahar, kış ve sonbahar mevsimlerinde ortaya çıkar ve çocuk 5 yaşına gelene kadar tekrar edebilir.