Bebeklere Makarna Ne Zaman Verilir?

Karbonhidrat ve protein açısından zengin makarna, bebek beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Makarnayı severek tüketen bebeklerin gerekli ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için hazırlama şeklinde püf noktalara dikkat etmek gerekir.

  • Ek gıdaya geçmesi planlanan ve 8.ayını dolduran bebekler makarna yemeye başlayabilirler.

Bebeğe enerji olarak geri dönecek makarna içeriği, çeşitli mevsim sebzeleri ve yoğurtla lezzetlendirilerek dengeli bir öğün hazırlanabilir. Kan şekerini yavaş yükselten makarna yiyen bebekler gün boyu aktif kalır.

Makarna Bebeklere Faydaları

makarna bebeklere faydalari

Karbonhidrattan zengin içeriğiyle makarnanın bebeklere faydaları arasında en önemli detay fiziksel ve zihinsel gelişime verdiği destektir. 1 yaşından küçük bebekler için günde 1 öğün makarna yeterli olacaktır. Anne sütüne devam eden bebeklerin sebze ağırlıklı beslenmesi önerilir.

  • 12-36 aylık dönemde bebekler için hazırlanacak menüde haftada birden fazla kere makarna, pirinç ve bulgur pilavına yer verilebilir.
  • Tam buğdaydan üretilmiş makarna tercihi bebeğin vitamin ve mineraller açısından daha zengin beslenmesini sağlar.

Makarna yanında yoğurt verilerek sindirim sistemine yardımcı olunurken, kalsiyum açısından zengin fırın makarna ya da protein açısından zengin kıymalı sos tercih edilebilir.

Bebeklere Makarna Nasıl Verilir?

Özellikle kilo alımı yavaş artan bebeklerin beslenme planına makarna ilave edilmelidir. Kompleks karbonhidratlı yapısıyla kan şekerini yavaş yükselten ve çocukların gün boyu enerji ihtiyacını karşılayan makarna, bebeğin kendi yemeğini yemesini kolaylaştıran bir alternatiftir.

Bebeğin sosyalleşmesi ve ailesiyle kaliteli zaman geçirmesi için 9.aydan sonra sofraya oturması önemlidir. Bu kural çocuğun sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmesi ve obeziteden korumasında büyün öneme sahiptir. Hazırlanmış makarnayı kaşıkla kendisi yemeyi başaran çocukların özgüveni de artar.

Bebeklere Hangi Makarna Verilmeli?

Market raflarında bebeklere özel şekillerle hazırlanmış makarnalar bulunur. Tam buğdaylı makarana tercihi bebeklikten itibaren alışkanlık haline getirilmelidir. Yoğurtla lezzetlendirilen ve haşlanmış mevsim sebzeleriyle zenginleştirilmiş bir öğün günlük ihtiyaçları karşılamak için idealdir. Hazır sosla yapılmış makarnalar bebek beslenmesinde tercih edilmemelidir.

Bebeklere Makarna Tarifi

Ek gıdalara geçiş sürecinde annesinin hazırladığı lezzetlerle tanışan bebeklerin damak zevki zaman içinde oluşur. Makarna pişirirken her öğün için taze ürünler seçilmelidir. Bebekler için makarna tarifinde;

  • 1 kâse makarna
  • 3 su bardağı su
  • Havuç
  • Zeytinyağı
  • Yoğurt kullanılabilir.

Yeterli suda haşlanan makarnalar, rendelenerek zeytinyağında hafif sotelenmiş havuçla karıştırılır. Tabağa alınan makarnanın üstüne yoğurt ilave edilir. Bebek kaşığı yardımıyla mama sandalyesinde kendi yemeğini yiyen bebekler daha iştahlı olacaktır.

8 Aylık Bebek Makarna Yiyebilir mi?

Ek gıdalara geçiş süreci tamamlanmış 8 aylık bebekler hekim tavsiyesiyle makarna yemeye başlayabilirler. Kişi başı makarna porsiyonu 100 gram civarındadır. Yeterli suda ve büyük bir tencerede haşlanacak makarnanın suyuna zeytinyağı ilave edilerek birbirine yapışmaması sağlanabilir.

  • Kaynatılan suya bebek için yeterli olacak miktarda makarna ilave edilir.
  • Arada bir tahta kaşık yardımıyla karıştırılan makarnalar süzülerek servis edilir.

Ev yapımı makarnaların pişme süresinin hazır makarnalara oranla çok daha kısa olacağı unutulmamalıdır!

  • Yumurta sarısıyla desteklenen kahvaltı
  • Taze hazırlanan öğünler
  • Bağışıklık sistemini destekleyen sebzeler
  • Sindirim sistemini rahatlatan lifli meyveler ve
  • Besin değeri yüksek probiyotik ürünler bebeklerin öğünlerini zenginleştirir.

Makarna, pilav ve tarhana çorbasına başlandığında tariflerin tuzsuz hazırlanması önerilir. Bütün besin değerlerini haşlama suyuna bırakan makarna “çektirme usulü” hazırlanmalıdır. Sebzeli ve kıymalı soslar bebeğin iştahını açacak sunumlarla verilmelidir.

Bebeklere Normal Makarna Verilir mi?

Bebekler için evde hazırlanmış erişte hazır makarnaya oranla çok daha değerli, besleyici ve doyurucudur. Buna imkânı olmayan ebeveynler hazır makarna kullanabilirler. Hazır makarna tercihinin tam buğdaylı yapılması önerilir.

  • Haşlama suyuna zeytinyağı ilave edilen tarifler bebeklerin enerji ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur.
  • Hazırlanacak her yemeğin tek porsiyon olması ve bittikçe tazesinin yapılması son derece önemlidir.
  • Buharda pişirilerek ezilen mevsim sebzeleri makarna yanına ideal eşlikçidir.
  • Konserve ve dondurulmuş gıdaların sağlıklı bebek beslenme listesinde yeri yoktur.

Bebeğin günlük beslenme planında; yeterli süt ve kalsiyum kaynağına, fosfor açısında zengin besinlere, magnezyum içeren gıdalara mutlaka yer verilmelidir. Demir eksikliğini gidermek için kahvaltıya pekmez ilave edilebilir. Çinko ihtiyacını karşılayacak malzemeler sayesinde bebeğin bağışıklık sistemi güçlenirken, enfeksiyonlara karşı direnci de artar.

Pastörize süt kullanılarak evde hazırlanan yoğurt tüketimi için ideal zaman ikindi vaktidir. Cam rendede hazırlanan mevsim meyve suları sabah kahvaltısında verilirken 3 günlük deneme kuralının sonunda miktar artırılabilir. Afiyet olsun.