Hamilelikte Göbek Kaşıntısı Neden Olur?

By Sevil Yılmaz

Updated On:

Follow Us
Hamilelikte Göbek Kaşıntısı

Kadın vücudunda değişimlerin çok sık yaşandığı hamilelik dönemi, özel olduğu kadar da zorlayıcıdır. Gittikçe artan kilolar fiziksel değişimlerin başını çekse de kaşıntı nedenleri de merak uyandırır.

  • Hamilelikte göbek kaşıntısının en temel nedeni karın şiştikçe gerginleşen deridir.

Hormonlardaki değişime bağlı olarak görülen cilt sorunları, hamileliğin ilerleyen dönemlerinde artış gösterir. Cilde fazla kan pompalanmasından kaynaklanan kaşıntılar en çok karın ve göğüs çevresinde ortaya çıkar.

Hamilelikte Kaşıntı

hamilelikte kasinti

Gebelikte cilt bakımı ve kişisel temizliğe her zamankinden daha fazla özen gösterilmelidir. Kilo alımına bağlı olarak karın bölgesinde görülen kaşıntılar, gün aşırı yapılacak ılık ve kısa süreli duşla rahatlatılabilir. Banyodan hemen sonra cildi hafifçe kurulamalı ve kimyasal içeriği az, gebeliğe özel formüle edilmiş nemlendiriciler kullanılmalıdır.

  • Kişisel tedbirler dış etmenlere karşı direnci artırırken
  • Hedef, derinin nem dengesinin korunması ve
  • Cilt tipinin iyileştirilmesidir.

Cildin her tarafı kaşınabileceği gibi vajinal kaşıntı da gebelik problemleri arasında sayılabilir. Anne adaylarının yaklaşık %20’si hamileliklerinin herhangi bir döneminde hafif ya da orta şiddette kaşıntı sorunu yaşar. Fiziksel olduğu kadar duygusal açıdan da zorlayıcı olan kaşıntı, basit tedbirlerle önlenebilir.

Hamilelikte Karın Kaşıntısı Bebeğe Zarar Verir mi?

hamilelikte karin kasintisi bebege zarar verir mi

Hamilelikte karın kaşıntısının farklı nedenleri vardır. Cildin gerilmesi ve kuruluk kaynaklı kaşıntıların gelişimi devam eden bebeğe herhangi bir zararı yoktur. Hamilelikte göbek kaşıntısı nedenleri arasında;

  1. Cildin gerilmesi
  2. Kuruluk
  3. PUPPP sendromu
  4. Gebelik kolestazı ve
  5. Gestasyonel Pemfigoid sayılabilir.

Bazı kadınlarda kaşıntı yok denecek kadar az olurken bazı kadınlar durumdan ciddi anlamda etkilenebilir. Hamilelikte kaşıntı yaklaşık olarak 23.haftadan sonra hissedilir hale gelir. Gebelikte gece kaşıntısının en temel nedeniyse kan dolaşımının düzene girmesidir.

Hamilelikte Kaşıntılı Kabarcıklar

Genellikle hamileliğin son üç ayından ortaya çıkan PUPPP sendromu, anne adaylarının %1’inden azını etkisi altına alır. Kaşıntılı, ürtiker papüller ve plaklar olarak adlandırılan PUPPP sendromu, genellikle ilk gebelikte görülür. Göbek çevresinde başlayan kaşıntı zaman içinde uyluk, kalça, kollar ve göğüs bölgesine yayılabilir.

  • Anne karnında sağlıklı gelişimi devam eden bebek için herhangi bir sorun teşkil etmese de anne adaylarına zor anlar yaşatır. Nedeni henüz bilinmeyen sendrom doğumdan hemen sonra kendiliğinden geçer. PUPPP sendromu çoğul gebeliklerde daha sık ortaya çıkar.

Hamilelikte göbek kaşıntısı yaşandığı zaman alerji riski taşıyan gıdalardan uzak durulması önerilir. Bunlar; yumurta, fıstık, balık, kabuklu deniz ürünleri, çikolata, çilek, süt ve süt ürünleridir. Gebeliğin rutin belirtileri arasında yer alan kaşıntıya farklı semptomlar eklenmişse zaman kaybetmeden hekim bilgilendirilmelidir.

Hamilelikte Göbek Kaşıntısı Nasıl Geçer?

hamilelikte gobek kasintisi nasil gecer

Hamilelikte kaşıntının nedenlerini bilmek kadar basit tedbirlerle bu sorundan kurtulmak da önemlidir. Pratik tedavi önerileri uygulanarak rahatlama sağlanabilir.

Sıvı tüketimine özen gösterin ve nemlendirici kullanın

Cildi her zaman nemli tutmak kaşıntı sorununa iyi gelecek etkili tedavilerden biridir. Cilt esnedikçe kurur, pul pul dökülür bu da kaşıntıya neden olur. Bol sıvı almak, aromatik yağlar, nemlendirici ve cilt tipine uygun krem kullanmak rahatlatıcı sonuç verecektir.

Banyo kürü uygulayın

Cildi rahatlatarak yatışmasını sağlayacak banyo kürleri anne adaylarına kendini iyi hissettirecektir. İdeal bir uykuya hazırlayıcı olan ılık banyo, özellikle gece kaşıntılarında etkilidir.

Bol kıyafetler tercih edin

Bol ve doğal kıyafetler gebelikte kaşıntıyı önlemenin en basit yollarından biridir. Aşırı sıcaklık kaşıntı ihtimalini artıracağı için serin ve havadar kumaşlı ürünler tercih edilmelidir.

Bol lifli beslenin

Hamilelikte hemoroit bir başka kaşıntı sebebidir. Lifli ve mevsiminde sebze meyve tüketimine gereken özen gösterilerek anal kaşıntı önlenebilir. Günlük egzersizler ihmal edilmemeli, oturmaktan kaçınılmalı ve kabızlıkla mücadele edilmelidir.

Krem kullanın

Kaşıntı bölgesi ve şiddetine göre hekim tarafından önerilmiş kremler kullanarak etkili bir tedavi planı yapılabilir.

Hamilelikte Vücutta Kaşıntı ve Kızarıklık

Gebelikte kaşıntıya bağlı kızarıklıklar dikkate alınmalıdır. Kaşıntılar cildin yapısı, alerjik reaksiyon veya stresle alakalı olabilir. 20.haftadan sonra görülen ve büyüyen bebeğin safra yollarına baskı yapması sonucu ortaya çıkan kolestazın ilk belirtisi kaşıntıdır.

  • Kaşıntı yaşandığı zaman safra ve karaciğer enzimlerine ek olarak safra yolları ve tiroit hormonuna ilgili testlerle bakılması gerekir.

Hamilelikte kaşıntı normal kabul edilse de ek belirtiler yaşanması ve sürecin kontrol altına alınamaması anne ve bebek sağlığı için risk oluşturabileceğinden mutlaka gebeliği takip eden hekime danışılmalıdır.