Bebeklerin Başı Neden Sıcak Olur?

Bebeklerin başı neden sıcak sorusu, genellikle ilk bebeğini kucaklarına alan anne ve babaların en sık sordukları sorulardan birisi olarak bilinmektedir. Uzmanlar ise bu soruya verdikleri cevaplarda genellikle bu durumun normal olabildiğini, bebeklerin başlarının vücutlarından daha yüksek sıcaklıkta olduklarını dile getirmektedirler. Bu durumun genellikle herhangi bir sağlık sorununu işaret etmediği görülmekle birlikte, bazı durumlarda ise D vitamini eksikliği, anne sütünün yetersiz olması gibi sebeplere bağlı olarak da gelişebildiği bilinmektedir.

Bebeklerde Baş Sıcaklığı Neden Olur?

Bebeklerin başı neden çok sıcak olur?” şeklinde sorulan sorulara sıklıkla rastlanılmaktadır. Bebeklerin vücutlarına göre başlarının daha sıcak olduğu bilinmekle birlikte bazen bu duruma sebebiyet veren başka rahatsızlıkların da olabileceği görülmektedir. Bu rahatsızlıklar ise şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • D Vitamini Eksikliği: Bebeklerin D vitamini eksiliği yaşamaları, başlarının sıcak olması konusunda en sık karşılaşılan sebeplerden biridir. Bebeklere yapılan kan testleri sonucunda D vitamini değerleri ölçülmekte olup, gerekli durumlarda takviyeler verilmelidir.
  • Soğuk Algınlıkları: “Bebeklerin başı neden ısınır?”, sorusuna cevap olarak grip, soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıkların yaşanması da gösterilmektedir. Bu durumlarda bebeklerin baş sıcaklığında artmalar gözlemlenmektedir.
  • İlaçlar: Bebeklerde kullanılan bazı ilaçların yan etki olarak baş sıcaklığına neden olabildiği bilinmektedir. Böyle bir durumda mutlaka uzmana danışılmalı ve ilaçların gösterdiği yan etkiler giderilmelidir.
  • Enfeksiyonlar: Bebeklerin çeşitli enfeksiyonları kapmaları ile birlikte baş sıcaklıklarında artmalar gözlemlenmektedir.
  • Stres: Bebeklerinde strese bağlı olarak bazı durumlar ile karşılaşabildikleri bilinmektedir. Bu durumlar arasında baş sıcaklıklarının artması da yer almaktadır.
  • Metabolizmaya Bağlı Hastalıklar: “Bebeğimin başı neden sıcak?”sorusunun bir başka cevabı da metabolizma hastalıklarıdır.
  • Boğaz Enfeksiyonları: Bebeklerde sıklıkla rastlanan bir durum olarak bilinen boğaz enfeksiyonları, baş sıcaklığının artmasına sebep olmaktadır.
  • Diş Çıkarma: Bebeklerin diş çıkarma evrelerinde ateş ile birlikte baş sıcaklıklarında da artma gözlemlenebilmektedir.
  • Emme: Bebeğin annesini emmesi sonucunda terlemesi ve yorulması dolayısıyla baş sıcaklığının arttığı görülebilmektedir.

Bebeklerde Baş Sıcaklığı Ne Kadar Süre Devam Eder?

Bebeklerde görülen baş sıcaklığı durumunun fizyolojik bir durum olması sebebi ile geçme süresinin değişkenlik gösterdiği bilinmektedir. Bazı bebeklerde 1 yaşından sonra baş sıcaklığının geçtiği gözlemlenirken, bazılarında bu durum 3 yaşına kadar sürebilmektedir. Bebeklerin kafalarının vücutlarından daha büyük olmaları sebebi ile daha yüksek ısıya sahip oldukları bilinmektedir.

Bu durumun olağan bir durum olması ve geçme süresinin bebeğe bağlı olarak değişkenlik göstermesi, anne ve babaların bu konuda panik yapmamaları için söylenenler arasında bulunmaktadır. Bu anlamda bebeklerin başı neden sıcak olur sorusuna da bu durumun olağan olabileceği cevabı verilmektedir.

Bebeklerin Başı Neden Vücutlarından Daha Sıcaktır?

bebeklerin başı neden vücutlarından daha sıcaktır_

Bebeklerin vücutları ile başları arasında bir sıcaklık farkının oluşması, “Bebeklerin başları neden yanar? Bebeklerin vücut ısıları nereden ölçülmelidir?” Şeklinde soruların sorulmasına sebep olmaktadır. Bu soruların cevabı olarak, bebeklerin anne karnında yaklaşık olarak 38 derecelik bir sıcaklıkta oldukları ve anne karnından çıkınca bu durumun devam ettiği gösterilmektedir. Bebeklerin kafalarının vücutlarından daha büyük olması dolayısıyla daha çok ısındıkları bilinmektedir. Bebeklerin ortalama vücut ısıları kulaktan yapılan ateş ölçümlerinde 37,5, koltuk altından yapılan ateş ölçümlerinde ise 37 derecedir.

Bebeklerin vücut sıcaklıklarının normalden 0,5 derece fazla olması durumunda ateşlerinin çıktığı ile ilgili paniğe girilmesi normaldir. Bu durumda belli bir süre içerisinde bebeklerin ateşlerinde bir düşme gözlemlenmezse, mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekmektedir. Bebeklerde yüksek ateş durumu, yetişkinlere oranla çok daha fazla risk olarak görülmekte olup, en kısa sürede tedavisinin yapılması gerekmektedir.

Bunlar ilgini çekebilir?

Bebeklerin Başı Neden Soğuktur?

Bebeklerin başı neden soğuk olur?” sorusuna cevap olarak pek çok sebep gösterilmektedir. Bu sebepler arasında en çok bilineni soğuk algınlığıdır. Bebeklerde saçların ince ve seyrek olması, başın vücudun diğer bölümlerine göre daha zor korunması dolayısıyla bu hastalıkların ortaya çıkabildiği görülmektedir. Bu anlamda soğuk havalarda bebeklerin başları mutlaka bere yardımı ile kapatılmalıdır.

Aynı zamanda “Bebekler neden soğuk olur?” sorusuna cevap olarak, bebeklerin yetişkinlerden çok daha hassas bir cilde sahip oldukları ve hava koşullarından neredeyse iki kat fazla etkilendikleri gösterilmektedir. Bu durumda yetişkinlerin giydiği kıyafetler iki ile çarpılarak bebeklere giydirilmelidir. Bebeklerin üşüyüp üşümemeleri el ve ayaktan çok burundan anlaşılmaktadır. Burnu soğuk olan bebeklerin üşüdükleri düşünülmektedir.