Bebeklere Su Ne Zaman Verilir?

By Sevil Yılmaz

Published On:

Follow Us
Bebeklere Su Ne Zaman Verilir?

Bebekler, doğumdan sonraki ilk altı ayda sadece anne sütü veya formül mama ile beslenmelidir. Ancak, bu süreçte, anne sütünün yeterli olmadığı veya formül mamaya geçiş yapıldığında, bazı ebeveynler bebeklerine su vermenin doğru olup olmadığını merak ederler. Bu makalede, “bebeklere su ne zaman verilir” sorusuna cevap verilecektir.

İlk Altı Ayda Bebeklere Su Verilmez

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, doğumdan sonraki ilk altı ayda bebeklerin sadece anne sütüyle beslenmeleri önerilmektedir. Bu süreçte bebeklere su verilmesi gerekli değildir. Çünkü anne sütü veya formül mama, bebeklerin ihtiyacı olan tüm sıvıyı sağlar ve bebeklerin suya ihtiyacı yoktur.

Altı Aydan Sonra Bebeklere Su Verilebilir

Altıncı aydan sonra, bebeklerin ek gıda almaya başlaması önerilmektedir. Bu süreçte, bebeklerin su ihtiyaçları artabilir ve sıcak havalarda daha fazla suya ihtiyaç duyabilirler. Ancak, bebeğe ne kadar su verilmesi gerektiği konusunda dikkatli olunmalıdır.

Bebeğin Susuz Kalmaması İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeklerin susuz kalmaması için, öncelikle annelerin veya bakıcıların bebeklerin ağzını düzenli olarak nemlendirmeleri önerilir. Ayrıca, sıcak havalarda bebeklerin daha fazla suya ihtiyaçları olabileceğinden, bol miktarda sıvı tüketmeleri sağlanmalıdır. Ancak, bebeğe verilen su miktarı aşırı olmamalıdır, çünkü bebeğin midesi hızla dolabilir ve besin alımı azalabilir.

Bebeklere Hangi Sular Verilmelidir?

Bebeğe verilecek suyun kalitesi çok önemlidir. Bebeklere verilen suyun içerisindeki klor, florür ve diğer kimyasallar, bebeğin sağlığına zarar verebilir. Bu nedenle, bebeklere kaynatılmış ve soğutulmuş su veya şişelenmiş bebek suyu verilmesi önerilmektedir.

Bebekler Ne Zaman Su İçebilir?

bebekler ne zaman su i̇çebilir?
bebekler ne zaman su i̇çebilir?

Bebekler genellikle altıncı aydan sonra su içmeye başlarlar. Ancak, emzirilen bebekler için durum biraz farklıdır. Emzirilen bebekler için, altıncı aydan önce su verilmesi gerekli değildir. Emzirilen bebekler sütlerinden gerekli tüm sıvıyı alırlar. Bebeklerin susuz kalmaları veya dehidrasyon riski yoktur.

Bebeklerde Susuz Kalma Belirtileri

Bebeklerin susuz kalması ciddi bir durumdur ve hemen müdahale edilmesi gerekir. Bebeklerin susuz kalma belirtileri şunlardır:

  • Ağız kuruluğu
  • İdrar çıkışında azalma
  • Uyku hali
  • Ağlama
  • Ciltte kuruluk
  • Yorgunluk

Bebeklere Su Verilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeklere su verirken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır:

  • Bebeğin su içtiği bardak veya biberonun her zaman temiz olması gerekiyor.
  • Bebeğin ihtiyacına göre su verilmelidir. Aşırı su vermek, bebeğin besin ihtiyacını azaltabilir.
  • Bebeklere su, anne sütü veya mama ile beslenmeleri arasında en az yarım saat olmalıdır.