Bebeklere Göz Damlası Nasıl Damlatılır?

By Sevil Yılmaz

Published On:

Follow Us

Göz hastalığı ya da yaralanmalarda tanı ve tedavinin yapılabilmesi için damla uygulamasına ihtiyaç duyulur. Göz damlalarının temel amacı gözü nemlendirmek ve tedavi etmektir. Bazı göz damlalarının yanma, kaşıntı ve kızarıklık gibi yan etkileri olabilir. Damla sayısı fark etmeksizin, göz damlası uygulamanın doğru yöntemi bilinmelidir.

Bebeklere Uyurken Göz Damlası Damlatılır mı?

Bebek için reçete edilmiş göz damlası kullanılmaya başladıktan sonra kontaminasyonun önlenmesi için açık şişe prospektüse uygun olarak saklanmalı ve önerilen süre boyunca kullanılmalıdır. Varsa ilacın tek dozluk ambalaj şekli tercih edilmelidir.

  • İlaç damlatılırken damlalık bebeğin gözüyle kesinlikle temas etmemelidir.

Bu nedenle bebeğe uyurken göz damlası uygulamak oldukça risklidir. Her iki göze de ilaç uygulanacaksa önce sağlam göze ve ardından hasta göze uygulama yapılmalıdır. Hem damla hem pomat kullanılması gereken durumlarda sıralama önce damla ve ardından pomat şeklinde olmalıdır.

  • Bebek ve çocuklarda uygulama bir kişinin yardımıyla tamamlanmalı
  • Yardımcı kişi bebeğin başı ve ellerini tutarken
  • Bebeğin damlaya dokunması engellenmelidir.

Çocuğa Göz Damlası Damlatamıyorum!

cocuga goz damlasi damlatamiyorum

Son derece hareketli olan bebek ve çocuklara göz damlası damlatmak zorlayıcıdır. İşlemin adım adım uygulanması sürecin güvenli bir şekilde tamamlanmasını sağlar. Adım adım göz damlası damlatmak için;

  1. Eller sabunlu suyla yıkanmalı ve temiz havluyla kurulanmalıdır. El yıkama imkânın olmadığı durumlarda el dezenfektanı kullanılmalıdır.
  2. Damla kapağı açılır, uç kontrol edilir ve bu bölüme dokunulmaz.
  3. Sırt üstü pozisyona getirilen bebek veya çocukların başı hafifçe geri doğru eğilir ve tavana bakan pozisyon aldırılır.
  4. Alt göz kapağında minik bir alan açmak için aşağı doğru çekilir.
  5. Diğer elle şişe, damla ucu aşağı bakacak dengeli bir şekilde tutulur.
  6. Şişe göze yaklaştırılır ancak kirpiklere değdirilmemelidir.
  7. Damla için şişeye hafifçe bastırılır.
  8. Eller çocuğun yüzünden çekilir ve başın hafifçe aşağı eğik şekilde birkaç saniye kalması sağlanır.
  9. Bebek ve çocuklar uygulama öncesinde gözlerini kısar, bu nedenle damla burnun hemen yanındaki göz kapaklarının birleştiği yere damlatılmalıdır.

Doğru kullanım, reçeteli damladan en yüksek verimin alınması için son derece önemlidir. İki farklı göz damlasının reçete edilmesi halinde uygulamalar arasında 15 dakika süre geçmesine özen gösterilmelidir.

Bknz: Bebeklerde Göz Kızarıklığı Neden Olur?

Göz Damlası İki Göze mi Damlatılır?

Göz damlasının nasıl kullanılacağına hekim karar verir. Göz hastalıklarının son derece hızlı bulaşması sebebiyle damla genellikle hasta göze de sağlıklı göze de damlatılır. Bu aşamada;

  • Uygulama sırası öncelikle sağlıklı göz ve ardından hastalıklı göz şeklinde olmalıdır.

Gözden göz kapaklarına veya yüze akan ilaç, temiz bir mendil yardımıyla emdirilerek silinmelidir. Her iki göze de damla damlatılacaksa uygulama adım adım tekrar edilmelidir. İki göze damla damlatılırken belli bir süre beklemeye gerek yoktur.

  • Ardından şişenin kapağı sıkıca kapatılmalı, şişe ucu asla silinmemelidir.

Ele dökülen damlaları temizlemek için eller işlem sonrasında da öncesinde olduğu gibi yıkanmalıdır.

Göz Damlası Nereye Damlatılır?

Göz damlasından istenen tedavi etkisinin alınabilmesi için doğru damlatma tekniklerinin uygulanması çok önemlidir. Bebek ve çocuklarda damlanın göz dışına akmasının engellenmesi amacıyla göz kapaklarının birleştiği buruna yakın bölgeye odaklanılmalıdır.

Göz Damlası Kaç Saat Arayla Kullanılır?

Birden fazla göz damlasının uygulanması gerekiyorsa damlaların gözden dökülmemesi ve etkisinin azalmaması için en az 15 dakika beklenmelidir. Bu süre zarfında ilk damla tamamen emilir, gözde ikinci damla için yer açılmış olur. Aynı göze hem reçeteli damla hem de yapay göz yaşartıcı kullanılması gerekiyorsa sıralama önce reçeteli ilaç ve en az 10 dakika sonra gözyaşı damlası şeklinde olmalıdır.

Antibiyotik Göz Damlası Kaç Gün Kullanılır?

Bebek ve çocuklar için göz doktoru antibiyotikli göz damlası reçete etmişse tedavi süresini de belirlemiş demektir. Pansuman gerektirmeyen tedavinin 7-10 gün arasında sürmesi beklenir. Ciddi enfeksiyonlarda iyileşme elde edilene kadar saat başı uygulama gerekirken iyileşme sağlandıktan sonra doz azaltılarak kesilir.

  • Biraz alıştırma yapmak için koruyucu içermeyen yapay gözyaşı damlasından faydalanılabilir.

Ebeveynler veya bakım verenler düşündüklerinden daha kısa sürede bebek veya çocukları için sağlıklı bir şekilde damla damlatmayı öğrenecektir. Evde koruyucu içermeyen yapay gözyaşı damla stoku bulundurmak olumsuz durumların hafifletilmesi için yardımcı etkiye sahiptir. Gözler kuru ya da kızarık olduğunda bu damlalar rahatlatıcı etki gösterecektir.