Bebeklerde Kokulu İshal Neden Olur?

By Sevil Yılmaz

Published On:

Follow Us
Bebeklerde Kokulu İshal Neden Olur?

Yaşanan bazı olumsuzluklardan dolayı çocuklarda kokulu ishal gibi rahatsızlıkların görülmesi mümkündür. Özellikle küçük yaştan itibaren başlatılan kreş veya anaokullarında yaygınlaşan mide gribi virüsleri sebebiyle hastalıklara önlem alınamamaktadır. Bu konuda ailelerin de rahatsızlık duyduğu açıkça ortadadır. Eğer küçük yaştaki çocuklarda mide bulantısı, ateş ve ishalle birlikte seyreden bir durum görülüyor ise önlem alınması gerekir.

İshal, uzmanlara göre oldukça ciddi bir salgındır ve bundan dolayı mutlaka  önlem alınmalıdır. Önlemlerin alınması yalnızca ailelere bağlı değil toplumsal olarak da önemlidir. Özellikle kokulu ishal gibi sağlık sorunlarına karşılık olarak alınacak önlemlerde temizlik en başta gelen hususlar arasında gelir. Temizliğin sağlanmasından sonra ailelere bu konuda bilgilerin verilmesi ve toplumsal çalışmaların yapılması gerekir.

Bebeklerde kokulu ishal ise çeşitli sebeplere dayanır. Bu sebeplerin derinlemesine araştırılması ve önleme çalışmalarının yapılması gerekir.  3 ila 24 aylık bebeklerde görülen kusma ve ishal şikayetlerinde bulaşma riskinin göz önünde bulundurulması; hasta olan çocuğun izole edilmesi gereklidir. Buna sebep olan unsurların başında enfekte olmuş yiyecekler, zararlı materyallerin mide- bağırsak kanalına ulaşması gibidir. Bu nedenlerin doktorlar tarafından değerlendirilip çözüm önerilerinin bulunması gereklilikler arasında bulunur. Özellikle günde 4’ten fazla dışkılama yapma ile birlikte ağrı ve ateşin eşlik ettiği durumlarda önlem alınması gerekenler arasında yer alır.

Kokulu İshal Nedir?

kokulu i̇shal nedir

Kokulu ishal, bebeklerde aşırı rahatsızlığa sebep olan, kokusu sebebiyle ebeveynlerini de rahatsız eden bir durumdur. Bu durum belirli ağrılarla birlikte ortaya çıkmaktadır.

Kokulu ishal durumu özellikle 3 yaşının altındaki çocuklarda %80 ağırlıklı görülebilen ve ölümün temel sebeplerinden olan bir durumdur. Yaşamı oldukça fazla tehdit eden bu duruma çözüm bulmak da oldukça önemli noktalar arasında yer alır. Milyonlarca kişinin hayatını kaybettiği bu nedenden ötürü dikkatli olmak gerekir. Eğer bebekte karın ağrısı gözlemleniyor, buna ağrı ve ateş eşlik ederken ishal de oluyorsa mutlaka gözlem altına alınmalıdır. Gerekli tedavilerin yapılmaması kalıcı hasara ya da ölüme sebebiyet verebileceği için bu konuda dikkatli olmak gereklidir.

Eğer bebek anne sütü alıyorsa ve ishal meydana gelmişse beslenme aralıklarını düzenli hale getirmek gerekir. Bu kapsamda sıvı dengesinin sağlanması ile beraber bebeği de rahatlatmak gerekir. Eğer bebek 2 yaşın altındaysa her sulu dışkının ardından 1 çay bardağı; üzerindeyse 1 su bardağı su verilmelidir.

Kokulu ishal nedir konusunda araştırma yapan ebeveynlerin öncelikli olarak beslenme düzeninde bazı durumları kontrol etmesi gerekir. Bu kontrolleri yaptıktan sonra bebeğin bağırsaklarında sağlık sorunu olup olmadığı incelenmelidir. Aynı zamanda bebeğin sağlığı ve dışkısı normale dönene kadar takip altında tutulmalıdır. Normale dönüldükten sonra ek besine geçilmemişse beslenmesine özen gösterilmeli; ek besine geçilmişse de yoğurt gibi probiyotikli ürünlerin kullanılması önemli noktalar arasında yer alır.

Bebeklerde Kokulu İshal Neyin Belirtisidir?

bebeklerde kokulu ishal neyin belirtisidir

Bebeklerde kokulu ishal birçok sağlık sorununun yanı sıra düzenli beslenmediğini de ifade edebilen bir sorundur. Eğer bebeğinizi düzenli aralıklarla beslemiyorsanız ishal gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra kokulu ishal meydana gelmişse öncelikli olarak zehirlenme durumlarının olup olmadığına bakmak gerekir. Bebeklerde görülen ishal yiyecek zehirlenmeleri, bağırsak enfeksiyonları ve daha birçok durumu ortaya çıkarılabilmektedir.  Bunların dışında:

  • Antibiyotik Kullanımı
  • Alerji durumu

Gibi sebepler de kokulu ishal nedenleri arasında yer alabilir.

Bebeklerde Kokulu İshal Ne Zaman Görülür?

bebeklerde kokulu ishal ne zaman gorulur 2 1

İshal hemen hemen her zaman görülebilen bir sağlık sorunudur. Bu anlamda öncelikle geçiş dönemlerine bakılması önerilir. Bu kapsamda bebeğin aşırı anne sütü alması veya yetersiz tüketmesi, ek gıdaya geçişte bir anda birçok besinin tüketilmesi gibi çeşitli sebepler ishale neden olabilir.

Bunların yanı sıra zehirlenmeler, bozulmuş ürünler, kokulu veya ekşi şeklinde değerlendirilen ve bebeği rahatsız eden ishale sebebiyet verebilmektedir.

Bebeklerde Ekşi Kokulu İshal

Bebeklerde ekşi kokulu ishal, bağırsaklardaki enfeksiyonun habercisidir. Önlem alınması gereken bu duruma karşı mutlaka dikkatli olunmalıdır. Bu durumla karşılaşmamak için bebeğe verilecek besinlerin, oyuncakların sterilize edilmesi, içme suyunun arıtılmış olmasına özen gösterilmesi gerekir. Bunun yanı sıra kişisel hijyen konusunda hem ebeveynlerin hem de bebeğin temizliğinin sağlanması gerekir. Unutulmamalıdır ki bebeğe bulaşabilecek tüm rahatsızlıklar bulaş yoluyla anne veya babaya da geçebilmektedir.

Bebeklerde Sarı İshal Neden Olur?

bebeklerde kokulu i̇shal neden olur

Bebeklerde sarı ishal endişe duyulacak bir durum değildir. Bu ishal anne sütü ile beslenen bebeklerin çoğunda görülür. Dışkının sarı ve sümüksü olması durumu vardır. Nedeni ise ön süt tüketimidir. Bu konuda eğer 4 ya da 5 günden fazla ishal görme durumu var ise doktora başvurulmalıdır.