Bebeğin Mamayı Sevmediğini Nasıl Anlarız?

By Sevil Yılmaz

Published On:

Follow Us
Bebeğin Mamayı Sevmediğini Nasıl Anlarız

Bebeklerde mama sevmemek oldukça sık yaşanan bir durumdur. Bu sorun bebeklerin birçoğunda görülmektedir. Anne sütünü reddeden bebeklerle de sıkça karşılaşılmaktadır. Bebekler mama sevmiyorsa bunu net biçimde mimikleriyle belli etmektedir. Yedirmekte ısrar edilince de tabiri caizse çıngar çıkarmaktalardır.

Bebekler Hangi Mamayı Sevmez?

Bebeklerin sevmediği mama bebekten bebeğe değişkenlik göstermektedir. Nasıl ki her yetişkin insanın sevdiği ve sevmediği yiyecekler farklıysa bebeklerde de aynı durum geçerli olmaktadır. Bebeklerin damak tadına göre sevmediği mamalar değişmektedir. Damak tadı doğuştan gelen bir özelliktir. Bu yüzden sevmedikleri mama listesi her bebeğin farklıdır.

Bebekler Hangi Mamayı Sever?

bebekler hangi mamayi sever 1

Bebeğin seveceği mama bebekten bebeğe göre değişkenlik göstermektedir. Bebekler özellikle ilk altı ay anne sütü ile beslenmelidir. Bazı bebekler anne sütünü reddedip hazır mamalarla beslenmek istemektedir. Bu durumda da doktorun önerdiği ve Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış mamalarla bebekleri beslemek gerekmektedir. Bebeklerin hangi mamayı sevdikleri onaylı ve önerilen mamalar arasından seçilmelidir. Her bebeğin sevdiği mama, ağız tatlarına ve alışkanlıklarına göre değişmektedir.

Bebekler Neden Hazır Mama Sevmez?

Anne sütünden bebek maması diyetine geçen bebekler, tadı garipsedikleri için hazır mamayı sevmemektedir. Anne sütü, 6 aya kadar mutlaka verilmesi gereken gıdadır. Anne sütünün içinde bebeğe faydalı olan bütün besin maddeleri bulunmaktadır. 6 aydan önce ek gıdaya, doktor tavsiyesinde ve meme reddi yapan bebeklerde geçilmelidir.

Bebeğin hazır mama sevmemesi mamanın türüyle de alakalı olabilmektedir. Başka mamaları da sevmiyor ve yemiyorsa bebeklerde kolik denilen hastalıktan kaynaklı olabilmektedir. Kolik olan bebekler gaz sorunuyla beraber ağlama krizlerine girmektedir. Bu sorunu yaşayan bebeklerde zaman zaman iştahsızlık görülebilmektedir. İştahsızlık yaşayan bebekler, verilen mamaları kusmaktadır. Bu durum da gelişimlerinin gerisinde kalmalarına sebebiyet vermektedir. Böyle durumlarda mutlaka uzman bir doktordan tavsiye alınması gerekmektedir.

Bebeğin Mamayı Sevmediğini Nasıl Anlarız?

Mamayı sevmeyen bebeği anlamak çok kolaydır. Bebekler mamayı sevmediklerinde bunu mimikleriyle belli etmektedir. Bebekler mamayı sevmediği zaman, ağızlarından dışarı püskürtmektedir. Böyle olunca; yedirmekte ısrar edilirse ağlamaya başlamaktalardır. Bebeklere istemediği mama verilince yememek için ağızlarını sıkıca kapatmakta ve başlarını sağa sola çevirerek yememek istediklerini söylemeye çalışmaktalardır. Aynı zamanda bebekler, kaba motor gelişimleri başlamışsa, yemek kasesini alıp atma davranışı da gösterebilmektelerdir.

Bu davranışlar, bebeklerin mamayı sevmediği anlamına gelmektedir. Bazen de bebekler, mamayı ağızlarının içine alıp, ağızlarının kenarından ufak ufak dışarıya akıtmaktalardır. Bu da sevmediklerinin göstergesi olabilmektedir. Bir diğer davranış ise ağızlarının içinde mamayı tutmalarıdır. Yutma davranışını gerçekleştirmeyip inatlaşmaktalardır. Bunların hepsi bebeklerin mamayı sevmediğinin göstergesidir.

Bebeğin mamayı sevmediğini anlamak için 3-4 güne ihtiyaç duyulmaktadır. Bebekler 6.aydan itibaren anne sütüne ek olarak diğer gıdaları yiyebilmektedir. Bu gıdalar ve mamaları, meraktan ağızlarına götürme davranışı gerçekleştirmektelerdir. Aileler, 6.aydan itibaren kendi yedikleri besinden bebeklere de vermektedir. Verilen gıdayı bebeklere 3-4 gün üst üste tattırmak gerekmektedir. 3-4 gün içinde o gıdaya verilen tepkileri, aileler, iyi gözlemlemelidir. Ayrıca bebeğin verilen gıdaya karşı alerjik reaksiyon gösterip göstermediği de böylece anlaşılabilmektedir. Alerjik reaksiyonlar görülmüşse doktor gözetiminde gıda 3 hafta sonra tekrardan bebeğe verilmektedir. Eğer aynı bulgularla karşılaşılmışsa 6 ay boyunca bebeğe kesinlikle o gıda verilmemelidir. Bebek, 4 günün hepsinde de mamayı yememekte ısrarcı olmuşsa o zaman o mamadan vazgeçmek gerekmektedir. Eğer sadece birkaç gün yememe davranışı göstermişse bebeğin aç olup olmadığına bakmak gerekmektedir. Tokluk hissinden dolayı da bebek yememek istemiş olabilmektedir. Eğer hiç sorun çıkmamışsa bebek mamayı sevmiş olarak tanımlanmaktadır.

Bunlar ilginizi çekebilir?

Bebeklere Mama Verilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeğin mama sevmesi bebeklere verilen her mamanın sağlıklı olduğu anlamına gelmemektedir. Hazır mamalar alınırken koruyucu içerip içermediği çok sıkı şekilde araştırılmalıdır. İçeriğine bakmadan kesinlikle mama alınmaması gerekmektedir. Mama sevmeyen bebek, bebek mamalarını içeriğinde bulunan katkı maddelerine karşı da reaksiyon gösterip kusuyor olabilmektedir. Bu yüzden bebeklere verilen mamalarda en çok dikkat edilmesi gereken konu; içeriğinde bulunan maddelerdir. Bu maddeler, bebeğin gelişimini yavaşlatabilmektedir.

Bebeklere mama alırken sevmelerinin yanı sıra doğal olan içinde hiçbir katkı maddesi ve koruyucu madde bulunmayan ürünleri almak gerekmektedir. Verilen mama doğalsa bebeğin alerjik reaksiyon gösterip göstermediği gözlemlenmelidir. Bunlar doğrultusunda verilen mamalar bebeklere faydalı olmaktadır.