Bebeğin Doyduğu Nasıl Anlaşılır?

By Sevil Yılmaz

Published On:

Follow Us
Bebeğin Doyduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeğin Doyduğu Nasıl Anlaşılır? Sorusu son dönemlerde annelerin en çok merak ettiği ve araştırdığı konular arasında yer almaktadır.

Hamilelik döneminin bitmesinden sonra başlayan zorlu bir süreçte bebeğin gelişimidir. Bu gelişim sürecinde vermiş olduğu tepkiler ve yapmış oldukları hareketler birçok anneyi tedirgin etmekte ve nasıl davranacağı konusunda araştırma yapmaya sevk etmektedir. Özellikle bebeklerin emzirilmesi ve doyup doymadığının tespit edilmeye çalışılması araştırılan konuların başında gelmektedir. Sizlerde bebeğinizin doyup doymadığı konusunda çeşitli araştırmalarda bulunuyorsanız, yazımızda kulak verebilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Bebeğin Doyduğu Nasıl Anlaşılır? Sorusunu cevaplandırmaya çalışacağız.

Bebeğin Doyduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeğin Doyduğu Nasıl Anlaşılır? Sorusu ile ilgili bilgilendirmeler ve emzirme döneminde dikkat edeceğiniz bazı hususlara yazımız üzerinden ulaşabilirsiniz. Öncelikle belirtmek isteriz ki, bebeğinizin doyup doymadığını anlamak için onun hareketlerini gözlemlemek gerekmektedir. Peki, Bebeğin Doyduğu Nasıl Anlaşılır?  Bebek Nasıl Emzirilmelidir? Gelin, hep birlikte bakalım.

bebek ve beslenme
bebeğin doyduğu nasıl anlaşılır?

1- Bebeğinizin Hareketlerini Gözlemleyin!

Bebeğinizin doyup doymadığını anlamanın en temel kurallarından biri onun hareketlerini gözlemlemek olacaktır. Örnek verecek olursak ek gıda takviyesine başlayan bebeğiniz acıktığında hafifçe öne doğru eğilmiş şekilde oturacaktır. Doyduğunda ise kendini geriye doğru atar yani, arkasına yaslanarak oturma eylemini gerçekleştirir. Bu hareketleri analiz ederek bebeğinizin doyup doymadığını anlayabilirsiniz.

2- Bebeğinizi Emzirirken Memeyi Bırakıyor Mu? 

Anne sütü ile beslenen bebeklerin doyup doymadığını, emerken memeyi bırakıp bırakmamasından anlayabilirsiniz. Eğer bebeğiniz emdikten bir süre sonra memeyi bırakıyor ve tüm çabalarınıza rağmen yeniden memeyi ağzına almıyorsa, karnının doymuş olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Böyle bir durumla karşı karşıyaysanız, bebeğinizi emmesi için kesinlikle zorlamayın. Zira emmeye devam etmesi durumunda kusmaya başlaması yüksek ihtimaldir.

3- Bebeğiniz Kaşığı Uzattığınızda Kafasını Çeviriyor Mu?

Bebeğinizin doyduğunu anlamanın bir diğer yolu da yemek yerken onu izlemenizdir. Verdiği tepkileri iyi bir şekilde gözlemlemeniz gerekmektedir. Bebeğinizi beslerken karnı açken kaşığın ağzına gelmesini beklediğini göreceksiniz. Fakat bir süre sonra siz kaşığı uzattığınızda başını çevirerek ağzını açmak istemeyecektir. Bu durum bebeğinizin doymuş olduğunu göstermektedir. Burada sizlerin iyi bir şekilde gözlem yaparak hareket etmesi oldukça önemlidir. Zira bu durumun dışında bebeğiniz ağzında yemek varken de başını çevirebilir. Bu yüzden gözlemlerinizi iyi bir şekilde yaparak özenli bir şekilde hareket etmelisiniz.

4- Bebeğinizin Aç Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Bebeklerin aç olduğunu anlamanızı sağlayacak bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlara bakacak olursak; aç olan bebek gözlerini kısarak bakar. Bunun yanı sıra bebeğiniz elini ağzına veya yüzüne götürür. Ağzı ile emme hareketleri yapar. Yanağına dokunduğunuzda ağzını açıp elinizin olduğu tarafa çevirir. Kucağınıza aldığınızda ağzını açar ve kafasını memeye doğru hareket ettirir. Bu hareketler bebeklerin aç olduğunu göstermiş olduğu ve gözlemler ile anlaşılabilecek hareketlerden bazılarıdır.

5-  Doğru Emzirme Pozisyonu Nasıldır?

Kafasını dik tutamayan yeni doğan bebekler için emzirme yastıkları sizlerin oldukça işinize yarayacaktır. Bebeğinizi kucağınıza alındığınızda yüzü sizin yüzünüze bakacak şekilde ve karnı karınıza temas edecek şekilde tutmalısınız. Bebeğinizi emzirmeye başlarken de, bebeğinizin çenesi meme ucuna yaklaştığında dürtüsel his olarak bebeğinizin ağzını kocaman açmasını sağlayacaktır. Tam o anda memenin sadece ucunu değil, renkli kısmın tamamını ağzına yerleştirmelisiniz. Bebek bu andan itibaren daha iyi şekilde emmeye başlayacaktır. Bebek emzirme esnasında oldukça dikkatli ve temkinli bir şekilde davranmanız gerekmektedir.

6- Bebeğinizi Hangi Sıklıkta Emzirmelisiniz?

Bebeğiniz doğduğu ilk bir hafta da iki saatte bir yani 24 saatte 12 defa emzirmelisiniz. Bebeğiniz henüz gece gündüz farkını bilmediği için gece de iki saatte bir uyanıp beslemeniz faydalı olacaktır. Bebeğinizin 2 ve 3. haftalar arası bebeklerin midesi biraz daha büyümektedir. Bu haftalarda 24 saatte 8-10 defa beslenmesi yeterli olacaktır. 3. haftadan sonra bebeğinize emzirme – uyku – aktivite rutini oluşturabilirsiniz. Beslenmesi de büyük ihtimalle günde ortalama 8 defa yeterli olacaktır.

7- Bebeğinizi Emzirme Kaç Dakika Sürmeli?

Dünyaya yeni gelen bebekler sadece aç oldukları için değil kendini güvende hissetmek için de annelerini emmek isterler.  Emme kasları çok gelişmediği için dinlene dinlene emerler bu sebeple daha uzun saatler emzirilmek isterler. İlk üç hafta bebek emmeye başladığı zaman istediği kadar emmesine izin vermelisiniz. Sonrasında ise bebeğin emme gücü arttığında bir memeyi tamamen emip boşaltması 15-20 dk sürecektir. Bu sürede de büyük ihtimalle doymuş olacaktır.

Bebeğin Doyduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeğin Doyduğu Nasıl Anlaşılır? Sorusunun yanı sıra edinmeniz gereken bazı bilgileri sizlerle paylaşmaya çalıştık. Bebeğin dünyaya gelişine aracı olmak yani anne olmak mucizevî bir deneyimdir. Bebek doğduktan sonra anne sütü ile bu mucize devam etmektedir. Doğum ne kadar sancılı ve ağrılı bir süreçse, emzirmek de o şekilde sancılı ve ağrılı bir süreçtir. Bebek dünyaya geldiğinden itibaren anneler bebeklerini kucaklarına aldıkları ilk anda onunla ilgili pek çok endişe duymaktadır. Duyulan bu endişelerden en önemlisi ise bebeklerini yeterli derecede besleyip besleyemedikleridir. Bebeğinizin kendini ifade edemiyor olması, annenin bu konuda tam olarak bilgi sahibi olabilmesini zorlaştırmaktadır. Hâlbuki bebeklerin doyduklarını anlamanın birçok yolu vardır. Peki, bebeklerin doyduğunu nasıl anlayabiliriz? Bebeğin doyduğunu anlamak için annelerin bazı püf noktalarını bilmeleri gerektiğini söylemeliyiz. Bebeğinizin doyduğunda veya doymadığında yaptığı hareketler bebeğin doyduğunu anlamanın basit yolu diyebiliriz. Sizlerinde bu konuda bir düşüncesi var ise yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.