Bebeğe Kiraz Ne Zaman Verilir?

By Sevil Yılmaz

Published On:

Follow Us

Bebekler olgunlaşma evreleri içerisinde çeşitli besin kaynakları ile destek görmektedirler. İlk 6 ay mümkün olduğunca anne sütü ile beslenen bebek 6 aydan sonra ek gıdalara başlar seviyeye gelir. Kiraz da bu besinlerden biridir.  Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için bebeğe kiraz vermek oldukça mühimdir.

Bebeklere Kiraz Nasıl Verilir?

Kiraz çekirdekli yapıda olması sebebiyle bebeğe kiraz nasıl verilir sorusu önem kazanır. Kesinlikle ebeveyn kontrolünde verilecek olan kirazda çekirdeklerin çıkarılması ön koşuldur. Çekirdeklerin çıkarıldığından emin olduktan sonra kiraz, saf haliyle yedirilebileceği gibi kiraz püresi yapılarak verilebilir ya da yoğurtla, bisküviyle karıştırılarak bebeğin tüketimi için uygun hale getirilebilir.

Bebeklerin çoğunluk yaşadığı sindirim sorununa rahatlatıcı bir çözüm getiren kiraz, mide sorunları olan bebekler için de son derece önemli bir konumdadır. Mideyi rahatlatıp sindirimi kolaylaştırırken bu sistemin güçlenmesine de yardımcı olur.  Çekirdeklerini çıkardığınız kirazları yoğurtla birlikte rondodan geçirerek kolayca püre kıvamına ulaşabilirsiniz, katı olduğu takdirde ise bebeğin yemesini daha da kolaylaştırmak adına ılık su ekleyebilirsiniz.

 Kirazı kendi haliyle vermek de bir tercih olabilir fakat henüz diş gelişimini tamamlamayan bebeğin damağıyla ezmeye çalıştığı kiraz onu zorlayabilir ya da çiğneme refleksi gelişmediği için yutmasına sebebiyet verebilir bu da bebeğin midesi için iyi olmayan bir yöntemdir. En iyi haliyle püre yapmak bebeğin tüketmesi için iyi bir yöntem olacaktır.

Bebeklere Kiraz Ne Zaman Verilir?

bebeklere kiraz ne zaman verilir?

Kirazın nasıl verileceğinden önce bebeklere kiraz verme zamanı daha önemlidir. Bebekler zamansal olarak gelişimini doldurduğu takdirde kirazın nasıl verileceği konu edinilmelidir. Uzmanlar bebeklerin ilk 6 aydan sonra meyve almaları gerektiğini önerdiği takdirde kiraz da 8. Aydan verilebileceğini belirtirler. Yüksek kalsiyum oranına sahip olan kiraz, bebeğin kemik ve diş gelişimi için bu aylardan itibaren mevsiminde ve taze olarak sunulmalıdır. 

Alerjik olarak üst sıralarda bulunması bile verilmeye başlamadan önce doktora danışmak önemli bir kıstastır. Her ne kadar ince bir yapıda olsa da bazı bebekler kirazın kabuğunu sindirmekte zorluklar çeker. Eğer mide sorunlarına sahip bir bebeğiniz varsa bu konuda çok daha kontrollü ve dikkatli olmanız gerekir.

Bebekler Kirazı Ne Zaman Yer?

bebekler kirazı ne zaman yer?

Bebeklere ara öğün niteliğinde vereceğiniz kiraz ya da kiraz püresi onun tok kalmasını sağlarken birçok vitamini de edinmesini sağlayacaktır.  Tam bir öğün yerine tercih edilmesi bebeğin gelişimi açısında yeterli olmaz bu sebeple öğleden önce ya da sonralarında kiraz tercih edilebilir.

Bebekler için kiraz faydaları düşünüldüğünde;

  • Bebek, kirazdan almış olduğu A, B vitaminleri, kalsiyum ve fosfor ile beyin ve zihin gelişimine büyük bir katkı sağlar. İlk 3 yıl içerisinde beyin gelişiminin %90 oranında tamamlandığı göz önünde bulundurulacak olursa bebeklerin kiraz tüketimi oldukça önemlidir.
  • Uykusuzluk sıkıntısı çeken bebekler için şifa niteliğinde olup bu sürecin düzenlenmesinde yardımcı olur.  Önemli miktarda melatonin bulundurmaktadır.
  • Kan basıncının ve kalp atış hızının düzenlenmesinde yardımcı olur.
  • Bebeğin vücudunda oluşabilecek iltihaplanma ve mikropları önleyip bunların giderilmesinde başlıca rol oynar.
  • Ürik asit miktarını düzenlediği için ileride oluşabilecek gut hastalığının önüne geçer.
  • Eklemlerin korunup gelişmesini önemli bir rol oynar.

Bebeklerin ileriki çocukluk dönemleri için de hem eğlenceli hem de lezzetli bir besin olan kirazın seçiminde de dikkatli olunmalı mevsimi olmadan ilaçlı kirazlar tercih edilmemelidir.

Bunlar ilgini çekebilir?

Bebeklerde Kiraz Alerjisi Belirtileri?

Bebeklerde kiraz alerjisi belirtisi çok sık görülmemekle birlikte genellikle oral yola olabilmektedir. Bebek kirazı yediği takdirde ağız ve ağzı çevresinde kızarıklık, kabarıklıklar ya da kaşıntılar olursa doktora başvurulmalıdır. Bununla birlikte bebekler kiraz yedikten sonra kusma, mide ağrısı gözlemlenirse yine bir alerji ihtimaline karşı doktora başvurulmalıdır.

Kiraz Sapı Çayı Bebeklere Verilir mi?

kiraz sapı çayı bebeklere verilir mi?

Şişkinlik ve kabız başta olmak üzere türlü faydaları olsa da hamile ve emziren annelerin kiraz sapı çayı içmemeleri doğru olacaktır. Çünkü hem kan sulandırıcı etkisi hem de anne sütünün tadını değiştirme ihtimali nedeniyle kiraz sapı çayı annelere önerilmez. Bebeklerde ise kabızlığa ve mide rahatsızlıklarına faydalı olma ihtimali göz önünde bulundurulacak olursa doktorunuza danışıp gerekli bilgileri aldıktan sonra ve doktorunuzun önerdiği ölçüde kullanmak faydalı olacaktır.  Kiraz sapı çayı bebeğe vermek doktorun öngörüsü doğrultusunda alınabilecek bir karardır.