Sağlık

Çay Ağacı Yağı Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Son zamanlarda oldukça popüler olan ve Avusturalya yerlileri olan Aborijinlerin bir çok alanda kullandıkları, mucizevi etkilere sahip Çay Ağacı Yağı (Tea Tree Oil) nedir, Çay Ağacının faydaları ve zararları, özellikleri, nerelerde kullanılır gibi soruların cevaplarını aşağıda okuyabilirsiniz.

Çay Ağacı Yağı nedir? Nerede Yetişir?

Özellikle cilt üzerinde kullanıldığında, dermatolojik problemlerde antiseptik ve iyileşmeyi hızlandırıcı etkisi olan, Avusturalya yerlileri tarafından yüzyıllardır olumlu etkileri bilinen ve yaygın olarak kullanılan, oranın yerel bitkilerinden Çay Ağacı Yağı‘nın çıkarıldığı bitkinin bilimsel adı Melaleuca alternifolia‘dır, aynı zamanda Hint defnesi olarak da bilinir. Yerel bir bitkidir. Avusturalya’nın bataklık ve ıslak topraklarında, sıcak iklimde yetişir.

Günümüzde yeni etkileri sürekli keşfedilen ve bilim adamlarının yakından inceleyip test ettiği Çay Ağacı yağıeczacılık ve aromaterapi alanında da, gittikçe daha fazla kullanılmaktadır. Aborijinler bu yağı, çeşitli yaraların enfeksiyon kapmaması ve hızlıca iyileşmesi, sıtma hastalığından korunma gibi bir çok hastalığın tedavisinde kullanmışlardır. Aborijinler ayrıca, çay ağacının yapraklarını suda kaynatarak çay olarak içiyorlar, yapraklarını ise öksürüğü ve boğaz ağrısını hafifletmek için çiğneyerek kullanıyorlar.

Çay Ağacı Yağı, eskiden Avusturalyalı doktorlar tarafından, antiseptik özellikleri keşfedilince, hastanelerde yaraların temizlenmesinde ve ameliyat kesiklerinin iyileşmesini hızlandırmak için kullanılmıştır. İkinci Dünya Savaşında ise, Avusturalyalı askerlerin ve denizcilerin ilk yardım çantalarında,  antibiyotikli ürünler piyasaya çıkıncaya kadar, mikrop öldürücü etkisi nedeniyle küçük cam şişeler halinde mutlaka bulunan ürünler arasındaydı.

Çay Ağacı Yağı ile ilgili bilimsel araştırmalar hala yoğun bir şekilde devam etmektedir, ileride belki de tıp ve eczacılık dünyasında çok daha fazla faydası keşfedilecek görünüyor.

Çay Ağacı Yağı Nelere İyi Gelir, Faydaları Nelerdir?

Çay Ağacı Yağı, oldukça faydalı olmasına rağmen gelişigüzel kullanılmamalıdır. Çünkü faydaları olduğu kadar zararları da vardır. Bu yüzden, riski minimize etmek için kullanmadan önce doktorunuza,dermatologunuza veya diş hekiminize mutlaka danışmanız, gerekirse onların gözetiminde alerji testi yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Şimdi gelelim “Çay Ağacı Yağı“nın yararlarına…

  • Tırnak batmasının neden olduğu iltihaplanmalara iyi gelir.
  • Çay ağacı yağı ile buhar banyosu yapmak; kronik öksürük, burun tıkanıklığı, soğuk algınlığı, nezle, grip, bronşit vb. hastalıklarda iyileştirici etki gösterir.
  • Sivilcelerin cilt üzerindeki izlerini azaltır, düzenli kullanıldığı takdirde ise tamamen yok olmasına yardımcı olur.
  • Sivilce oluşumunu da büyük ölçüde engeller, seyreltilmiş olarak ya da çay ağacı yağı özü kullanılmış sivilce karşıtı bakım ürünleri, sivilcelerin üzerine sürüldüğünde  mevcut sivilcelerin de kısa sürede kuruyup iyileşmesini sağlar.
  • Çay Ağacı Yağı, ev temizliğinde de oldukça faydalıdır. Antiviral, antibakteriyel ve dezenfektan özellikleri sayesinde, temizlik suyunuza birkaç damla ekleyerek daha güçlü ve hijyenik bir temizlik yapmış olursunuz.
  • Antibakteriyal ve antiviral özelliklere sahip Çay Ağacı Yağı, virüs ve bakterileri vücudumuzdan uzaklaştırarak bize bir bağışıklık kalkanı sağlar ve hastalıkları bizden uzak tutar.
  • Çay Ağacı Yağı, antifungal (mantar karşıtı)dır. Ayak mantarlarının iyileşmesinde olumlu etkileri vardır.
  • Kabuklu sebze ve meyveleri yıkama suyuna atılan birkaç damla Çay Ağacı Yağı dezenfektan etki yapar. Ama sonrasında tekrar temiz durulama suyuyla durulamalısınız.
  • Kula enfeksiyonları ve burun poliplerinin iyileşmesinde etkilidir.
  • Çay Ağacı Yağı, aynı zamanda doğal sinek kovucu özelliğe sahiptir. Sinek ve böcek ısırması sonrası ciltte oluşan kızarıklık, şişkinlik ve yaraların hızla geçmesini sağlar.
  • Cildin yaşlanma sürecini yavaşlatır ve engeller. Sadece bu özelliğiyle bile özellikle kadınlar arasında çok popülerdir. Artık birçok kozmetik markası cilt bakım malzemelerinin içerisine Çay Ağacı Yağı Özü eklemektedirler.
  • Çay Ağacı yağı, diş eti hastalıkları, ağız içi yaralarına, diş eti problemleri ve iltihaplanmalarına da iyi gelir. Bir bardak suya 1-2 damla Çay Ağacı Yağı damlatarak gargara yapmak ağız ve dişeti sağlığınız için oldukça faydalıdır, ancak gargara yaptığınız bu suyu kesinlikle yutmamalı veya içmemelisiniz ve gargaradan sonra bir de tekrar temiz suyla ağzınızı iyice çalkalamalısınız. Yalnız faydalı olmasına karşın tadı oldukça kötüdür, önceden belirtelim.
  • Siğillerin daha hızlı iyileşmesini sağlar ayrıca yayılmalarını önleyerek siğil tedavisine katkıda bulunur.
  • Çay Ağacı Yağı; saç sağlımızda ve saç bakımında özellikle kepekler üzerinde etkilidir. Kepeklerin azalmasında önemli bir etkisi olan çay ağacı yağı özü, bu nedenle bir çok saç bakım ürününde de kullanılmaya başlanmıştır.

Çay Ağacı Yağının Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?

  • Çay Ağacı Yağı kesinlikle içilmez. Oral yolla (ağızdan) alındığında toksik (zehirli) etki gösterir.
  • Seyreltilmiş olarak kullanılmalıdır. Çay Ağacı Yağı‘na bağlı alerjik reaksiyonların çoğu cilde saf halde doğrudan kullanılması yüzünden olmaktadır. Zaten kozmetik ve cilt bakım ürünlerinde de, sert ve yoğun bir yağ olduğundan düşük miktarlarda kullanılmaktadır.
  • Cilt üzerindeki kullanımlarda genelde olumlu etkiler gösterse de, kullanan kişinin cilt hassasiyetine bağlı olarak cilt problemlerine, kızarıklık, kuruluk ve kaşıntıya neden olabilmektedir. Özellikle, çok kuru ve çatlak ciltlere, küçük bir bölgede alerji testi yapmadan önce doğrudan uygulanmamalıdır.
  • Karanfil, guava ve okaliptüse karşı alerjisi olanlar, ciltlerinde Çay Ağacı yağı kullandıklarında da genelde alerjik reaksiyon göstermektedirler.
  • Çok fazla kullanımı halinde yorgunluk, sersemlik, depresyona neden olabilmektedir.
  • Endokrin engelleyici özelliği sebebiyle, ergenlik döneminde kullanıldığı takdirde erkeklerde göğüs büyümesine neden olabilmektedir. Bu yüzden genç erkeklerin kullanmaları tavsiye edilmez.
  • Doğrudan çok fazla kullanımı, alerjik bir yan etki olarak ishale yol açabilmektedir.
  • Hassas cilde sahip olanlar, egzama hastalığı olanların Çay Ağacı Yağı kullanmaları pek tavsiye edilmemektedir.
  • Hamilelik, lohusalık ve emzirme döneminde Çay Ağacı Yağı kullanımı tavsiye edilmez.

Çay Ağacı Yağı Nerelerde ve Nasıl Kullanılır?

  • Kozmetik ürünlerde kullanımında kutu içinde veya üzerinde yazanan kullanım şekline göre uygulayınız.
  • Evde kendi başınıza uygulayacaksanız; sivilce, akne, çıban gibi oluşumların üzerine bir pamuk yardımıyla seyreltilerek kullanılır. Bir bardak suya 3-4 damla gibi. Çay Ağacı yağı; sert ve yoğun bir özyağ olduğundan, saf halde cilt üzerine kullanımı, yan etki ihtimalleri de düşünülerek pek tavsiye edilmiyor.
  • Uçuk tedavisinde ve sedef tedavisinde faydalı olduğu söyleniyor ama yine de uygulamaların ve dozajların doktor tavsiyesiyle yapılmasında fayda vardır.
  • Dermatolok kontrolünde veya doktor tavsiyesiyle, genelde sonbahar ve kış aylarında ortaya çıkan Gül Hastalığı (Pityriasis Rosea)‘nın tedavisinde kullanılır.
  • Boğaz ve burun enfeksiyonlarına buhar banyosu yapmak içinse; kaynar su dolu büyükçe bir kabın içerisinde 5-6 damla Çay Ağacı yağı damlatıp karıştırdıktan sonra başınızı yine büyükçe bir havluyla örttükten sonra sudan yükselen buharı burnunuza çekin. Bu işlemi 5-6 defa uygulamanız yeterlidir, daha fazla uygulamayın.
  • Ağızdaki diş eti iltihaplanmaları ve yaraları için ise; 1 bardak ılık suya 1-2 damla Çay Ağacı Yağı damlatıp gargara yapmanız yeterlidir. Gargara suyunu kesinlikle yutmayın, sonrasında ise temiz suyla ağzınızı durulayın.
  • Çay Ağacı yağı, Sivrisinek kovucu olarak kullanılır. 10 tatlı kaşığı suya, 100 damla limon ve 10 damla çay ağacı yağı damlatarak karıştırın ve daha sonra vaporizatörlü bir yap dağıtıcı şişe ile cildinize sprey olarak sıkın.
  • Ayak mantarları tedavisinde kullanılır. Ilık suyla doldurduğunuz bir leğen ya da kovanın ierisinde 10 damla çay ağacı yağı ve 10 damla biberiye yağı damlatıp karıştırın ve ayağınızı bu suda 15-20 dakika bekletip sonra durulayıp, kurulayın.

Çay Ağacı Yağı Nerelerden Alınır?  Fiyatları Ne Kadar?

Çay Ağacı yağı, genellikle saf halde aktarlardan ve kozmetik mağazalarından alınabilir. Kozmetik mağazalarında aynı zamanda, çeşitli markalara ait ve içinde çay ağacı yağı özü bulunan makyaj temizleyici, yüz temizleme sütü, cilt tonikleri, yüz yıkama jeli, nemlendirici ve cilt bakım kremi, ayak bakım kremi vb. cilt bakım ürünleri şeklinde de satılmaktadır.

Çay Ağacı Yağı fiyat olarak uygundur, çok pahalı bir yağ değildir. Ortalama 30 ml.lik bir şişesi, markasına göre değişmekle birlikte 20-40 TL. arasında satılmaktadır.

Daha Fazla Göster

Annegram.com

Annelerin,anne bebek hakkındar herşeyi bulabileceği lider anne bebek plartfomu annegram.com.

İlgini Çekebilir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu